John Holland-Kaye, CEO, London Heathrow Airport (foto: Ferrovial)

Lufthavnsdirektør: Test i flere år efter vaccine

Direktøren for London Heathrow mener, at der vil være behov for at teste passagerer for coronavirus i flere år frem, hvis der skal gang i de internationale rejser igen.

De seneste dage har der været positive nyheder fra flere af de medicinalvirksomheder, der arbejder på at udvikle og producere en vaccine mod COVID-19.

Det amerikanske medicinalfirma Pfizer oplyste, at den vaccine, som de har udviklet, har vist sig at være meget effektiv, da den forhindrer infektion i mere end 90 procent af alle tilfælde.

Pfizer håber at kunne ansøge om nødgodkendelse af vaccinen i USA allerede i november, og selskabet forventer i år kunne producere 50 millioner doser vacciner og op mod 1,3 milliarder doser næste år.

Nyheden fra Pfizer fik aktiekursen på europæiske luftfartskoncerner som IAG, Lufthansa og Air France-KLM til at brage i vejret, da den skaber håb om, at de mange rejserestriktioner og forholdsregler på grund af coronapandemien kan ophæves inden for en overskuelig fremtid.

Det vil tage år
Den administrerende direktør for en af verdens største lufthavne, London Heathrow, maner imidlertid til besindighed. Flypassagerer vil nemlig være nødt til at lade sig teste for coronavirus før flyrejsen i flere år efter, at en effektiv vaccine mod coronavirus er blevet introduceret.

“Selv man i Storbritannien får tidlig adgang til en vaccine, vil det tage halvandet år at vaccinere hele landet. Det vil tage meget længere tid, før selv den hurtigste vaccine virkelig får en massiv indvirkning rundt om i verden,” siger John Holland-Kaye, administrerende direktør i London Heathrow-lufthavnen, til Bloomberg TV.

Hvis antallet af internationale rejsende skal tilbage på bare nogenlunde normale niveauer igen inden for de nærmeste år, er udrulningen af vacciner derfor nødt til at gå hånd i hånd med procedurer, hvor man tester flypassagerer for coronavirus før afrejse og dermed undgår krav om karantæne, siger Heahtrow-chefen.

Test af indrejsende passagerer
John Holland-Kaye mener også, at den britiske regering hurtigt skal indføre COVID-19-tests for rejsende, der ankommer til Storbritannien fra højrisikoområder, med henblik på at reducere de karantæneperioder, som i øjeblikket betyder, at næsten ingen passagerer rejser ind i Storbritannien.

Den britiske transportminister Grant Shapps sagde tidligere på ugen, at en taskforce gør gode fremskridt hen imod en plan for test af flypassagerer ved ankomsten til Storbritannien. Regeringen mener, at disse tests bør indføres, når den nuværende nationale nedlukning af det britiske samfund er overstået.

London Heathrow har i årevis været Europas mest travle lufthavn, men har de seneste måneder måttet se sig overhalet af Paris Charles De Gaulle efter, at Storbritannien har indført krav om 14-dages karantæne for indrejsende.

 

Relaterede artikler:

Storbritannien forbyder passagerfly fra Danmark

Paris-CDG overtager førerpositionen fra Heathrow

Heathrow-chef efter milliardtab: “Stop karantæne-rouletten”