Kabinen i Finnairs ATR-fly, som opereres af Norra. (PR-foto)

Luftkvaliteten øges i finske ATR-fly

Finnair har besluttet at installere såkaldte HEPA-filtre i ATR-flyene hos datterselskabet Norra. Filtrene vil øge kvaliteten af kabineluften markant i de 12 fly.

Der er kommet ekstra fokus på kvaliteten af kabineluften i fly i forbindelse med coronapandemien, da smitten spreder sig nemmere indenfor.

Selv om passagererne normalt sidder tæt i flykabiner, lyder det ofte fra flyselskaber og flyproducenter, at det er ganske coronasikkert at sidde i en kabine. Og særligt hvis der er et såkaldt HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) i flyet.

Finnair tager nu denne løsning til sig og installerer HEPA-filtre i klimaanlægget på hele flåden af ATR-fly som et af de første flyselskaber i verden. HEPA-filtre kan fange mikroskopiske bakterier og sikrer en luftkvalitet, som eksempelvis findes på et hospitals operationsstue. Filtrene fjerner uønskede partikler fra luften med en effektivitet på 99,97 procent.

ATR 72-500-flyene hos Finnair opereres af datterselskabet Norra, der flyver indenrigs i Finland og på regionale ruter. Passagererne i disse fly kan dermed se frem til renere luft, når HEPA-filtrene installeres fra juni og frem til begyndelsen af 2022.

Frisk luft hvert tredje minut
I forvejen har Finnair HEPA-filtre i flåden af Airbus- og Embraer-fly, og det finske selskab er glade for at kunne overføre denne løsning til de 12 turbopropfly.

”At tage godt vare på vores kunders og medarbejders sundhed og sikkerhed er altid vores højeste prioritet. Ved at introducere HEPA-filtre i vores ATR-flåde hæver vi hygiejneniveauet yderligere i vores ATR-fly fra en allerede høj standard,” siger Juha Ojala, direktør for tekniske operationer i Finnair.

Frisk kabineluft sendes nedad fra loftet og ikke i længderetningen gennem skroget, hvilket sikrer, at samme luft ikke passerer forbi en masse forskellige mennesker. Kabineluften fornyes desuden cirka hvert tredje minut, hvilket giver en effektiv ventilation.

”Hos ATR tager vi sikkerheden for vores operatørers besætninger og passagerer meget alvorligt, og luftkvaliteten i kabinen har altid været et centralt fokus. Vores fly var allerede sikkert at flyve, og vi er glade for, at vi har gjort det endnu mere sikkert med HEPA-filtre,” siger Stéphane Viala, chefingeniør hos ATR.

Mens luften i kabinen på et moderne passagerfly udskiftes mindst 20 gange i timen, er der til sammenligning udskiftning af luft cirka fire gange i timen i en almindelig kontorbygning. Kabineluft anses derfor for at være et usandsynligt sted at blive smittet med eksempelvis COVID-19.

 

Relaterede artikler:

Sådan renses kabineluften i flyene

Ny bemaling og interiør til Finnairs ATR-72-flåde

Finnair vil købe 20 elektriske fly