(Foto: Jeremy Moore)

Lyn lavede kæmpehul i næsen på Icelandair-fly

Et Boeing 757-fly fra Icelandair blev ramt af et lyn under opstigningen fra Keflavik-lufthavnen. Kaptajnen valgte at fortsætte flyvningen, og da flyet landende i Denver, afsløredes et kæmpestort hul i flyets næse.

Det sker af og til, at fly i luften bliver ramt af lyn. Sædvanligvis forårsager det nogle små prikker i skroget, som ikke umiddelbart udgør nogen fare.

Anderledes så det ud, da et Boeing 757-200 fly fra Icelandair den 7. april som flight FI671 skulle flyve fra Keflavik-lufthavnen ved Reykjavik til Denver i USA. Under opstigningen fra lufthavnens bane 20 blev flyet tilsyneladende ramt af et lyn.

Passagererne har rapporteret, at de hørte et højt brag og så et kraftigt lysglimt. Kort tid efter annoncerede kaptajnen over flyets højttaleranlæg, at flyet var blevet ramt af et lys, og at alle systemer fungerede fint, hvorfor flyvningen til Denver ville fortsætte.

Kæmpe hul i næsen
Da flyet syv og en halv time senere landede i Denver International Airport opdagede man, at der var et kæmpehul i flyets næsekapsel. Bag næsekapslen sidder en såkaldt radome, der er en del af den vejrradar, der er indbygget i flyet. Det fremgår ikke af rapporten, hvorvidt vejrradaren blev beskadiget.

Ifølge Aviation Herald har Icelandair efterfølgende bekræftet hændelsen og samtidig understreget, at flyets piloter gennemførte det rutinemæssige check af systemerne, som følger, når et fly bliver ramt af et lyn.

Flyet med registreringen TF-FIA og navnet Herdubreid står nu på sjette døgn på jorden i Denver som følge af skaden. Boeing 757-flyet er fra år 2000 og kom til Icelandair i 2007 fra Iberia.

Foto: Jeremy Moore