Malmö Aviation og Finnair i samarbejde

Det svenske flyselskab Malmö Aviation har indledt et codeshare samarbejde med Finnair. Det kan bringe spekulationer frem om, hvorvidt Braathens Aviation-selskaberne Sverigeflyg og Malmö Aviation kan være på vej mod et tættere samarbejde med det britisk-finske Flybe Nordic.

Der er en større konsolideringsproces undervejs i det nordiske luftfartsmarked. Britisk-finske Flybe Nordic, der er ejet af Finnair og Flybe, har tidligere meldt ud, at selskabetønsker at være det førende regionale flyselskab i Norden.

Samme udmelding kommer fra Mansvell-selskaberne Skyways og Cimber Sterling. Herudover må man naturligvis ikke glemme SAS og Norwegian, der i forvejen dominerer skandinavisk luftfart, men som har en anderledes profil end de regionale aktører.

I Sverige har Braathens Aviation-selskaberne Malmö Aviation og Sverigeflyg slået pjalterne sammen for styrke sig i konkurrencen. Braathens Aviation er ejet af det norske investeringsselskab Braganza, der har norske Per G. Braathen som ejer og direktør samt danske Vagn O. Sørensen i bestyrelsen.

De to svenske flyselskaber har ikke umiddelbart planer om at udvide aktiviteterne udenfor landets grænser. Derimod lader det til, at selskaberne fremover skal indgå i et tættere samarbejde med Finnair.

Codeshare-samarbejde undervejs

Malmö Aviation og Finnair indleder under alle omstændigheder et codeshare-samarbejde den 19. januar 2012, hvor man begynder at sælge billetter på hinandens rutenet.

“Vi er glade for at få denne aftale på plads, hvilket vil forenkle rejser mod øst for mange. Bromma Lufthavn er en meget effektiv og bekvem lufthavn, når det handler om at skifte til tilslutningsfly. Således kan vi tilføje endnu en destination til vort voksende rutenetværk, “siger Bengt Roswall, der er administrerende direktør hosMalmö Aviation.

Aftalen betyder konkret, at Malmö Aviation kan sælge flysæderpå ruten fraStockholm-Bromma til Helsinki, mens Finnair eksempelvis kan sælge billetter til Malmö Aviations ruter fra Stockholm-Bromma til Malmø og Gøteborg.

Braathens Aviation-selskaberne Sverigeflyg og Malmö Aviation er meget fokuseret på Stockholm-Bromma lufthavnen, som også bliver et fremtidigt knudepunkt for Flybe Nordic, som Finnair er medejer af.

Derfor kan det give mening, hvis Braathens Aviation-selskaberne på sigt kommer til at indgå i et tættere samarbejde med Flybe Nordic i kampen mod de andre regionale flyselskaber i markedet, primært Skyways.