Pave Frans kommer til Malmø i "Shepherd One". (Arkivfoto: L'Osservatore Romano)

Malmø Lufthavn gør klar til pavebesøg

Forberedelserne er i fuld gang, inden Pave Frans om 10 dage ankommer til Malmø-Sturup lufthavn i Alitalia-flyet med kaldenavnet Shepherd One.

Den 31. oktober forventes at blive en af de mest hektiske dage nogensinde i Sturup-lufthavnen ved Malmø siden etableringen i 1972. Den sydsvenske lufthavn får nemlig besøg af Pave Frans, der skal deltage i fejringen af 500 året for reformationen ved besøg i Malmø og Lund.

I den svenske lufthavn står alt i øjeblikket på den anden ende. Lufthavnen er stolte over, at Pave Frans har valgt at flyve dertil frem for at benytte Københavns Lufthavn. Men det stiller også store krav til sikkerhed, da man ikke har for vane at modtage personer med et så stort sikkerhedsopbud, som det er tilfældet med pavebesøget.

“Det er en stor satsning, og der er rigtig mange mennesker involveret,” siger lufthavnsdirektør Peter Weinhandl fra Malmø Lufthavn.

Det er første gang siden 1989, at en pave besøger Sverige, og forberedelserne med myndighederne har stået på i månedsvis. Når paven lander i Malmø bliver han modtag af statsminister Stefan Löfven og ærkebiskop Antje Jackélen ledsaget af militærorkester og æresvagt. I lufthavnen venter omkring 40 svenske journalister.

Ankommer med særfly
Når paven rejser rundt i verden sker det altid i et fly fra Alitalia. Paven har ikke et særligt fly til rådighed som mange præsidenter, men benytter i stedet ruteflyene fra Alitalia med den sædvanlige indretning. Da Alitalia ikke flyver til Malmø, bliver det med et chartret fly, der afgår fra Rom-Fiumicino lufthavnen.

Mens den amerikanske præsidents fly hedder Airforce One, har pavens fly også et særligt kaldenavn. Det er Shepherd One, og rutenummer vil altid være AZ4000, når flyet forlader Rom. Italienerne kalder flyet for volo papale, hvilket betyder “paveflyet”.

Om bord på flyet er der altid minimum 70 journalister, der følger paven på alle udenlandsrejserne, og paven medbringer selv en stab på omkring 30 personer. Pavens følge kaldes på italiensk for sequito og består af Vatikantets udenrigsminister Pietro Parolin, en eller to andre kardinaler eller biskopper, 10 præster, hvoraf de fleste er embedsmænd i udenrigsministeriet samt 20 lægfolk, der primært er Vatikanets egne pressefolk samt civile agenter fra Vatikanets sikkerhedstjeneste og Schweizergarden.

Pave Frans og sit 100-mand store følge lander kl. 11:00 i Sturup-lufthavn med et Airbus A321-fly, der er indrettet i en version med 28 sæder på Business Class og 158 sæder i Economy Class-kabinen. Paven flyver tilbage til Rom den 1. november med samme fly, selvom der ofte er tradition for, at det nationale selskab benyttes ved returrejsen.

“Der bliver restriktioner i luftrummet over Malmø, Lund samt over Malmø Lufthavn i forbindelse med pavens ankomst og afrejse, men vi forventer ikke at det vil påvirket luftrummet i det område, hvor der er indflyvning til Københavns Lufthavn,” siger en pressetalsmand fra Swedavia til CHECK-IN.dk.

 

Relaterede artikler:

Cameron får regeringsfly

Boeing 747-8 bliver ny Air Force One

Tomt luftrum over København