Popgruppen ABBA har rejst via Malmø Lufthavn. (Foto: Erland Andersson, Bilder i Syd | Swedavia | PR)

Nabolufthavn til CPH fejrer 50 år

I år er det 50 år siden, at Malmø Lufthavn første gang kunne slå dørene op, og mærkedagen markeres i løbet af året med flere forskellige aktiviteter i lufthavnen og på internettet.

Siden det første fly landede i Malmø Lufthavn i 1972, har omkring 60 millioner passagerer benyttet lufthavnen, der ligger centralt placeret mellem Malmø, København samt den svenske by Lund.

I år er det 50 år siden, at lufthavnen blev opført. Den kaldes også Sturup Airport, og den blev oprindeligt bygget som en erstatning for Bulltofta Airport, som betjente Malmø og den omkringliggende egn fra 1923 og frem til 1972.

I begyndelsen af 1960’erne begyndte man dog at spekulere i, om der skulle bygges en ny lufthavn. Det skyldtes flere ting. Deriblandt at Bulltofta Airport lå meget tæt på Malmø by, hvilket gjorde det umuligt at udvide lufthavnen yderligere og samtidig klagede flere og flere lokale over flystøjen fra lufthavnen, og derfor blev der valgt en ny placering.

Udvidet løbende
Det tog tre år at opføre lufthavnen, og da den åbnede i 1972, så lukkede Bulltofta Airport. Flyveledelsen benyttede dog fortsat faciliteterne i den lukkede lufthavn, og det var først 11 år senere i 1983, at denne funktion også blev flyttet til Malmø Lufthavn.

I årene siden åbningen er Malmø Lufthavn blevet udvidet i takt med, at de rejsendes behov har ændret sig. Lufthavnen har fået større terminaler, flere parkeringspladser, hangarer samt bedre muligheder for at lande og parkere fly såvel som helikoptere.

I dag benyttes lufthavnen blandt andet af flyselskaberne SAS, danske Sunclass Airlines, TUI, BRA, Ryanair, Trade Air samt det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air. Selskaberne betjener både charterdestinationer samt svenske og europæiske byer med flyvninger fra lufthavnen.

På jagt efter mere personale
Den statslige svenske lufthavnsoperatør Swedavia fortæller, at fejringen af lufthavnens runde fødselsdag vil starte i løbet af maj og fortsætte resten af året. Den bliver markeret med forskellige aktiviteter både i lufthavnen og på sociale medier.

Det vil blandt andet dreje sig om fremvisning af billeder, der viser historien og udviklingen i Malmø Lufthavn, samt interviews med nuværende og tidligere medarbejdere, der skal give et indblik i de milepæle, som har karakteriseret lufthavnens første 50 år.

I løbet af året skal der også både gøres opmærksom på lufthavnens betydning for Øresundsregionen samt anstrengelserne for få en mere bæredygtig drift, hvilket er et fokuspunkt i lufthavnen. Det fortæller Karin Öhrström, som er lufthavnschef i Malmø Lufthavn.

”Efter mere end to år med pandemi føles det naturligvis meget sjovt at få muligheden for at gøre opmærksom på Malmø Lufthavns rolle og betydning for det sydlige Sverige samt den udviklingsrejse, som lufthavnen har foretaget i løbet af de første halvtreds år. Nu fortsætter vores vigtige mission med stort fokus på at styrke tilgængeligheden til regionen og resten af ​​verden yderligere samtidig med, at vi fortsætter med at understøtte industriens omstilling til fossilfrie flyvninger.”

Lufthavnschefen fortæller desuden, at Malmø Lufthavn netop nu har gang i en stor rekrutteringsindsats af nye medarbejdere, da man forventer en travl sommer med mange rejsende fra den sydsvenske lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Wizz Air tilbage med 14 ruter fra Malmø

Eurowings etablerer rute fra Malmø

Ryanair og Wizz Air øger fra Malmø