Snerydning i Helsinki Lufthavn (Foto: Finavia/PR)

Masseaflysninger forud for snekaos

Finnair har valgt på forhånd at aflyse 12 procent af selskabets flyvninger torsdag, da kraftigt snefald og isslag forventes at ramme Helsinki Lufthavn.

Vejrudsigten for Helsinki-området viser torsdag den 17. januar hård vind, kraftigt snefald og senere isslag, og det forventes at skabe store trafikmæssige forstyrrelser i Helsinki Lufthavn.

Kombinationen af kraftig vind, dårlige baneforhold og lav sigtbarhed betyder samtidig, at den finske lufttrafiktjeneste ANS Finland ventes at sætte restriktioner på antallet af starter og landinger, hvilket således kommer til at betyde forsinkelser og aflysninger.

Finnair, der er største operatør i Helsinki Lufthavn, har på forhånd aflyst 41 af 346 flyvninger i løbet af torsdagen, hvilket svarer til 12 procent af alle flyvninger til og fra den finske hovedstadslufthavn.

“Vi følger situationen nøje og gør vores bedste for vores kunder for at minimere virkningerne af de vanskelige vejrforhold. Ved at annullere nogle flyvninger allerede nu, kan vi sikre jævnere trafik i morgen og få alle vores kunder til deres destinationer. Vi beklager de ulemper, som annulleringerne kan medføre for vores kunder,” siger Jaakko Schildt, der er driftsdirektør hos Finnair.

41 aflysninger
Blandt aflysningerne er eftermiddagsafgangen til København med afgang kl. 15.30 lokal tid  fra Helsinki Lufthavn og returflyvning fra Københavns Lufthavn kl. 16.45. Herudover må Finnair også aflyse torsdagens afgang mellem Helsinki og  Shanghai. Netop Shanghai-ruten og de øvrige Asien-ruter har et stort skandinavisk rejsepublikum – herunder også mange fra Danmark.

Herudover rammer de øvrige aflysninger en række andre europæiske ruter samt indenrigsruter i Finland. Udover Finnairs aflysning af en ud af fem afgange til København, så er der ikke andre varslede aflysninger på ruter til og fra Danmark. Billund-ruten opereres således som planlagt, og SAS ventes at gennemføre sine tre afgange til Helsinki, mens Norwegians daglige aftenafgang heller ikke synes at være påvirket.

Finavia er klar
Helsinki Lufthavn er ellers kendt for at sikre flyselskaberne en relativ høj punktlighed og regularitet under udfordrende vejrforhold, der ofte rammer i vintermånederne.

Men torsdagens vejr betyder, at der bliver kø til de-icing, og det vil forsinke trafikafviklingen.

“På trods af de blæsende og snefyldte vejrforhold vil vi gøre vores bedste for at holde banerne åbne og få driften til at blive afviklet så effektivt som muligt. Finavias er fuldt forberedt og klar til at holde banerne fri for sne,” siger Heini Noronen-Johola, der er direktør hos den finske lufthavnsoperatør Finavia.

 

Relaterede artikler:

Finnair-fly lettede med snerydningskøretøjer på banen

Finsk ’snow-how’ sikrer flytrafikken trods sne og kulde

Tilbyder kursus i snerydning for lufthavne