Medie: AFKL og Jet Airways vil byde på Air India

Indiske medier skriver, at Air France-KLM i konsortium med Jet Airways vil afgive bud på Air India, der står foran en privatisering.

I løbet af de kommende uger vil den indiske regering udsende materiale til den kommende prækvalificering af virksomheder, der har interesse i at købe sig ind i det statsejede og gældstyngede Star Alliance-selskab, Air India.

Den indiske avis Mint citerer Press Trust of India, der via kilder tæt på processen har fået oplyst, at et konsortium bestående af Indiens næststørste flyselskab Jet Airways sammen med Air France-KLM vil være blandt de kommende budgivere.

Det har ikke været muligt for hverken de indiske medier eller Reuters at få en kommentar fra de implicerede flyselskaber, men Mint hæfter sig ved, at Jet Airways for fire måneder siden indgik et større strategisk samarbejde med Air France-KLM. Et samarbejde, der skal sikre bedre flyforbindelser mellem 106 europæiske byer og 44 destinationer i Indien.

At den nytiltrådte koncernchef i Jet Airways, Vinay Dube, har en lang karriere bag sig i Delta Air Lines, der er strategisk partner for Air France-KLM, dæmper på inden måde de mange spekulationer og rygter.

Hvis Air France-KLM kan få fodfæste på det indiske marked ved sammen med Jet Airways at overtage kontrollen med Air India, vil det være et hårdt slag for Star Alliance, der har Air India som eneste medlem fra det vigtige indiske marked.

Flere bejlere
Der er dog andre om buddet. Det indiske lavprisflyselskab IndiGo, der er ejet af InterGlobe Aviation, har også vist interesse for at lægge et bud ind på Air India.

Det samme har Singapore Airlines sammen med indiske Tata Group, der oprindeligt grundlagde Air India i 1930´erne, før selskabet blev nationaliseret i 1953. Her er Singapore Airlines et Star Alliance-selskab, hvorfor det vil kunne styrke alliancens tilstedeværelse i Indien, hvis denne løsning blev en realitet.

Endelig er der også vedvarende rygter om et bud fra tyrkiske Celebi Aviation Holding, der driver Celebi Ground Handling over hele Tyrkiet, og koncernen gik i 2009 ind i det indiske marked med ground handling i Mumbai og Delhi samt lager og logistikvirksomhed i Delhi siden 2010.

Air India transporterede i 2017 i alt 26,1 millioner passagerer, hvilket gjorde det til tredjestørste flyselskab i Indien. Størst var IndiGo med 49,2 millioner, efterfulgt af Jet Airways med 29,1 millioner passagerer. I det indiske marked finder man også SpiceJet med 17,9 millioner passagerer sidste år samt Go Air, der i 2017 kunne mønstre 10 millioner passagerer.

 

Relaterede artikler:

Singapore Airlines lun på Air India

Indien gør klar til at lukke fremmede ind i Air India

Jet Airways: Sætter Norden i fokus

Air India i Star Alliance fra 11. juli