Menzies Aviation i Københavns Lufthavn. (Foto: Menzies Aviation | PR)

Menzies vender tilbage til CPH

Efter seks års fravær vender handlingselskabet Menzies tilbage til Københavns Lufthavn for at overtage håndteringen af knap fire millioner Norwegian-passagerer fra Aviator.

Fra 1. april får Københavns Lufthavn sit fjerde handlingselskab. Det sker når det skotske handlingselskab Menzies vender tilbage til lufthavnen efter seks års fravær. Menzies overtager håndteringen af Norwegians knap fire millioner årlige passagerer og deres bagage fra handlingselskabet Aviator.

Menzies danske datterselskab gik konkurs i oktober 2008 efter at selskabets eneste kunde i Københavns Lufthavn, Sterling Airlines, var gået konkurs. Men nu vender skotterne altså tilbage til København for at checke passagerer ind og laste kufferter for et af de flyselskaber, som var med til at udkonkurrere Sterling Airlines.

Fokus på arbejdsmiljø
Valget af Menzies i Københavns Lufthavn er en del af et større udbud af Norwegians handlingaftaler i en lang række skandinaviske lufthavne. At Norwegian vælger Menzies handler ikke kun om pris.

”Vi har blandt andet kigget på kvalitet og pris. Vi har vurderet tilbuddet fra Menzies som bedre end Aviators på de fleste områder. Og så har det også spillet ind, at Menzies har en god sikkerhedskultur og et bedre kvalitetssystem,” forklarerBjørn Erik Barman-Jenssen, chef for ground operations hos Norwegian, til CHECK-IN.dk.

Han understreger, at alle Aviators ansatte i Københavns Lufthavn gør et godt stykke arbejde. Men en totalvurdering har gjort, at man har valgt at gå over til Menzies. Bjørn Erik Barman-Jenssen håber at alle de Aviator-medarbejdere, som måtte have lyst til fortsat at arbejde med Norwegians fly og passagerer, vil følge med over i Menzies.

Være i stand til
Menzies har mindre end tre måneder til at etablere sig i Københavns Lufthavn og blive klar til at håndtere passagerer og bagage for lufthavnens næststørste flyselskab. Men det menerBjørn Erik Barman-Jenssen nok de skal være i stand til at nå.

”Vi valgte dem sidste år til at håndtere vores fly og passagerer i lufthavnen i Nice. Her var de heller ikke tilstede inden,” påpeger Bjørn Erik Barman-Jenssen.

Bringe folk ind
Menzies sidder da heller ikke på hænderne.

”Et start-up team kom til Københavns Lufthavn i dag,” fortalte public affairs-direktør John Geddes fra Menzies mandag eftermiddag til CHECK-IN.dk.

”Vi kommer desuden til at bringe folk ind fra vores andre baser til at løbe operationen i gang,” forklarer John Geddes.

Det forventes at Menzies kommer til at beskæftige mindst 200 medarbejdere.

Diktere alting
Norwegian har længe været frustreret over, at de reelt ikke havde nogle handlingselskaber at vælge mellem i Københavns Lufthavn. Copenhagen Flight Services er for lille til at håndtere en så stor kunde som Norwegian. Og SAS Ground Handling er ejet af Norwegians ærkerival SAS. Derfor var Aviator eneste reelle mulighed.

Nu er det altså lykkedes at overtale Menzies til at etablere sig i Københavns Lufthavn. Norwegian har tidligere påpeget, at de mente, at fagforeningernes dominans i Københavns Lufthavn afholdte nye handlingselskaber fra at etablere sig i København.

”Fagforeningerne i Københavns Lufthavn er stærke og ønsker at diktere alting. Og det afholder de udenlandske handlingselskaber fra at gøre deres entré i København,” fastslog Bjørn Erik Barman-Jenssen i september 2013 over for CHECK-IN.dk.

Han tror i dag, at det har ændret sig.

”Fagforeningerne er professionelle nok til at kunne håndtere en ny aktørs ankomst til lufthavnen,” fastslår Bjørn Erik Barman-Jenssen.

Tager den derfra
John Geddes fra Menzies tror også på, at virksomhederne nok skal komme overens med fagforeningerne.

”Vi har overenskomster på alle vores baser og vi er et selskab, der tager vare på sine medarbejdere. Og så tager vi den derfra,” siger John Geddes.

Udover Københavns Lufthavn, så har Menzies også vundet kontrakten på handlingen af alle Norwegians fly i Oslo Gardermoen Lufthavn. Selskabet håndterer i dag Norwegians fly og passagerer i adskillige lufthavne i Frankrig og Spanien samt i Orlando og Los Angeles i USA.

Samlet set har Menzies mere end 500 flyselskaber i sin kundeportefølje og selskabets mere end 21.000 ansatte håndterer knap 80 millioner passagerer om året i 149 lufthavne i 31 lande. Virksomheden havde i 2013 en omsætning på 6,9 mia. danske kroner.