En ATR72-600 fra det estiske flyselskab Regional Jet OÜ, der er datterselskab til Nordica. (Foto: Anna Zvereva)

Minister: Ikke brug for mere støtte til Nordica

Det estiske flyselskab Nordica får formentlig ikke brug for mere statsstøtte, og en eventuel privatisering kommer ikke på tale i år, siger økonomiminister.

Den estiske regering måtte sidste år komme det statslige flyselskab Nordica til undsætning med kapitalindskud og lån for i alt 30 millioner euro (223 millioner kroner), da coronapandemien havde forværret selskabets i forvejen svære økonomiske situation betydeligt.

Statsstøtten skulle blandt andet bruges til at dække et forventet stort tab i Nordica på omkring 20 millioner euro (149 millioner kroner) i 2020.

Nu siger Estlands minister for økonomi og kommunikation, Taavi Aas, at staten formentlig ikke behøver støtte Nordica med yderligere kapitalindskud eller lån. Det skriver det estiske medie ERR.

Har overtager Xfly 100 procent
Da staten sidste år valgte at støtte selskabet, var en af betingelserne, at Nordica fik fuld kontrol med datterselskabet Xfly ved at købe det polske flyselskab LOT ud af selskabet. Aftalen mellem de to flyselskaber blev underskrevet lige omkring nytår, og dermed blev Nordica eneejer af Xfly, som flyver for SAS.

Taavi Aas siger til ERR, sagde, at kontrakten mellem parterne er fortrolig, men han bekræfter, at aftalen med LOT ikke har kostet de estiske skatteyderne noget.

Taavi Aas tilføjer, at Nordica har handlet på en meget rimelig måde, og hvis selskabet fortsætter med at gøre det i fremtiden, behøver staten ikke at hjælpe flyselskabet yderligere.

Ingen store ændringer før 2022 eller 2023
En anden betingelse for statsstøtten var, at Nordica enten skal tilbagebetale pengene i løbet af syv år eller lade sig privatisere. Taavi Aas siger, at der ikke er nogen mening med at tale om privatisering, før situationen inden for luftfarten bliver normaliseret.

“Ser man på situationen i dag, ville et optimistisk skøn være, at lufttrafikken kommer på fode igen i sommeren næste år og fremefter. Jeg tror, ​​der er ingen grund til at tale om store ændringer inden 2022 eller 2023,” siger Taavi Aas til ERR.

Xfly, som tidligere hed Regional Jet, opererer blandt andet regionalflyvninger for SAS i Danmark og Sverige, og det estiske flyselskab råder over 12 fly – herunder seks Bombardier CRJ-900 og seks ATR 72-600.

 

Relaterede artikler:

Officielt: Nordica køber LOT ud af Xfly

Estlands regering godkender statsstøtte til Nordica

Nordica vil flyve udenom konkurrenterne