Bombardier CRJ 900 fra Nordica. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Officielt: Nordica køber LOT ud af Xfly

Estiske Nordica og polske LOT har langt om længe underskrevet aftale om, at Nordica overtager LOT’s ejerandel i Xfly. Dermed får Nordica fuld kontrol over datterselskabet.

Da regeringen i Estland i oktober 2020 besluttede at støtte det statslige flyselskab Nordica med kapitalindskud og lån for i alt 30 millioner euro (223 millioner kroner) var en af betingelserne, at Nordica fik fuld kontrol med datterselskabet Xfly ved at købe polske LOT ud af selskabet.

Aftalen mellem Nordica og LOT skulle oprindeligt have været gennemført i november, men forhandlingsprocessen trak ud.

Nu er parterne imidlertid nået til enighed om betingelserne og har underskrevet en kontrakt om, at Nordica køber LOT’s ejerandel på 49 procent i Xfly, hvorved Nordica bliver eneejer af selskabet. Det kommercielle samarbejde mellem Nordica og LOT vil dog fortsætte, oplyser parterne.

Flyver for SAS
Xfly, som tidligere hed Regional Jet, opererer blandt andet regionalflyvninger for SAS i Danmark og Sverige, og det estiske flyselskab råder over 12 fly – herunder seks Bombardier CRJ-900 og seks ATR 72-600.

”Selvom forhandlingerne fortsatte i meget lang tid, er jeg virkelig tilfreds med den aftale, vi har nået. Det er også vigtigt, at vi – selv om vi ’slår op’ – har formået at forblive venner, hvilket sikrer, at vores kommercielle samarbejde fortsætter,” siger Erki Urva, formand for Nordicas bestyrelse.

Ifølge bestyrelsesformanden betyder Nordicas eneejerskab af Xfly, at selskabet får friheden til selv at træffe hurtige beslutninger, hvis der er brug for det, hvilket er vigtigt i lyset af den aktuelle coronakrise.

Tæt samarbejde om ruter og billetsalg
LOT har været medejer af Regional Jet/Xfly siden november 2016, da det nationale polske selskab købte 49 procent af Nordicas datterselskab. De to flyselskaber begyndte derefter at arbejde sammen på en række niveauer, heriblandt samarbejde om billetsalg på en fælles platform og samarbejde om flyvninger mellem Tallinn og Warszawa og senere på andre ruter.

Flybesætninger fra LOT og Nordica har de seneste fire år gennemført i alt 63.658 flyvninger sammen, oplyser parterne.

Både Nordica og LOT havde store planer for Xfly, men den globale pandemi satte en stopper for de planer. Nordicas eneejerskab skal ifølge det estiske selskab sikre datterselskabets langsigtede fremtid i et marked, som i øjeblikket præges af stor usikkerhed som følge af pandemien.

 

Relaterede artikler:

Coronasmitte hos LOT-direktør udsætter aftale med Nordica

Estlands regering godkender statsstøtte til Nordica

Nordica vil flyve udenom konkurrenterne