(Foto: Wizz Air | PR)

Modsætter sig Wizz Air-flyvninger til USA

Det er ikke faldet i god jord, at Wizz Air har søgt om tilladelse til at flyve til USA. Pilotorganisationen ALPA har sendt et protestbrev til det amerikanske transportministerium.

Der er skrevet meget om Wizz Airs holdning til fagforeninger, fordi det ungarske lavprisflyselskab åbenlyst er imod, at medarbejderne organiserer sig fagligt. Den holdning fik for nyligt den danske pensionskasse AkademikerPension til at sælge en aktiepost i flyselskabet.

Nu er Wizz Air endnu en gang kommet i vælten. Det skyldes, at selskabet har søgt om tilladelse til at foretage fragt- og charterflyvninger til USA. Det har medført protester fra den amerikanske pilotorganisation ALPA, der har sendt et brev til det amerikanske transportministerium.

ALPA repræsenterer 62.000 piloter, og ifølge organisationen er Wizz Air præget af ”en giftig kultur”, hvor ”repressalier” benyttes mod medarbejderne. Derudover mener pilotorganisationen også, at flyselskabet ignorerer træthed og sygdom blandt personalet, hvilket kan bringe flysikkerheden i fare.

Kritiserer ”Wizz-kulturen”
Den 8. februar sendte organisationen et brev afsted, hvori transportministeriet i landet opfordres til at vente med at træffe en beslutning om den ansøgte tilladelse, indtil ministeriet har været i kontakt med de europæiske luftfartsmyndigheder om sagen. Det skriver FlightGlobal.

I brevet skriver ALPA blandt andet, at Wizz Air har en “nultolerancepolitik over for fagforeninger”, opsiger fagligt aktive ansatte og afviser at ”efterkomme afgørelser om at genansætte ulovligt opsagte medarbejdere”.

Derudover påstår organisationen også, at Wizz Air afskediger de medarbejdere, der nægter at tage overarbejde eller at flyve på en syge- eller fridag. I brevet fremhæves det desuden, at selskabets ”Wizz-kultur” har givet anledning til bekymring for ”flysikkerheden” blandt europæiske piloter.

Endelig kritiserer organisationen også, at Wizz Air gør brug af ikke-fastansatte piloter, som angiveligt tjener mindre, har ringere ansættelsesvilkår og kan afskediges til enhver tid.

Det sikreste transportsystem i verden
Det er særligt et interview, som Wizz Airs koncernchef József Varadi har givet til AeroTelegraph, der har bragt sindene i kog. Topchefen citeres for at sige, at fagforeninger “slår forretningen ihjel” samt at flyselskabet foretrækker at lukke de baser, hvor organisering finder sted, så Wizz Air kan ”komme videre”.

ALPAs leder Joe DePete udtaler, at USA har ”det sikreste transportsystem i verden”, og at organisationen har til hensigt, at det skal fortsætte sådan. Det er baggrunden for, at man modsætter sig, at Wizz Air skal have lov til at flyve til USA.

“Wizz Air er et fagforeningsfjendsk udenlandsk flyselskab, der ikke har en stærk kultur for sikkerhed, og som nu ønsker at flyve til Amerika. Vi opfordrer Transportministeriet til at arbejde for at sikre, at medarbejderne sikres i overensstemmelse med Biden-regeringens store støtte af arbejdernes rettigheder.”

 

Relaterede artikler:

Wizz Air fordobler kvartalsunderskud

Wizz Air skal operere Airbus A330-fly

Wizz Air henter USA-passagerer hjem i A321-fly