Et udvalg af håndvåben som TSA tidligere har konfiskeret i de amerikanske lufthavne. (Foto: TSA PR)

Næsten 6.000 skydevåben fundet i flybagage

I 2021 blev der fundet et rekordhøjt antal skydevåben i lufthavne i USA, og det var reelt en fordobling i forhold til 2019. Langt størstedelen var desuden ladte.

Det er formentlig de færreste europæiske flypassagerer, der medbringer et ladt håndvåben, når de skal ud og rejse. Situationen er dog anderledes i USA. Det fortæller Transportation Security Administration (TSA), der blandt andet står for sikkerheden i de amerikanske lufthavne.

TSA gør hvert år status over det netop afsluttede år, og nu foreligger rapporten for 2021. Et af de punkter, der særligt springer i øjnene, er det stigende antal skydevåben, som blev fundet af TSA-medarbejderne ved sikkerhedskontroller sidste år.

Mellem den 1. januar og den 31. december i 2021 fandt TSA 5.972 skydevåben i de rejsendes bagage. Størstedelen af de mange skydevåben var desuden ladte. Hele 86 procent havde ammunition i sig, da de blev opdaget.

Slår rekord fra 2019
Det er ikke nødvendigvis ulovligt at rejse med et våben i USA. Der er dog en række regler, som skal overholdes. Først og fremmest må skydevåbnet ikke være ladt, derudover skal det transporteres i en aflåst kasse og den rejsende skal gøre personalet opmærksom på våbnet under check-in.

Det kan ende med en bøde på mellem 3.000 dollars (cirka 20.000 kroner) og 10.000 dollars (omkring 66.000 kroner), hvis de ansatte i sikkerhedskontrollen opdager, at reglerne ikke er blevet overholdt. Bøden stiger, hvis reglerne overtrædes flere gange.

De mange skydevåben overgår desuden rekorden for flest fundne våben på et år. Den tidligere rekord blev sat i 2019. Her fandt TSAs ansatte i alt 4.432 skydevåben ved sikkerhedskontroller i de amerikanske lufthavne. Forskellen er dog, at der i 2019 var 824 millioner screenede passagerer, mens der i 2021 blev registreret 585 millioner rejsende. 

Dermed var der i 2021 et våbenfund for hver 98.000 passagerer, mens det tilsvarende tal i 2019 var 186.000. Dermed er antallet af fundne håndvåben reelt blevet fordoblet i forhold til passagertallet.

Flest skydevåben i sydstatslufthavne
De mange skydevåben blev fundet i 268 forskellige lufthavne over hele landet. Rekorden blev ligesom de tidligere år sat i Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, hvor der blev fundet 507 håndvåben. 

Forekomsten var i øvrigt størst i Sydstaterne, idet der blev fundet 317 våben i Dallas/Fort Worth International Airport og 245 i George Bush Intercontinental Airport i Houston. Begge lufthavne ligger i Texas. 

Der var også større fund i Louis Armstrong New Orleans International samt i Florida-lufthavnene i Fort Lauderdale og Orlando.

Screenede omkring 1,6 millioner rejsende hver dag
2021 blev også et år, hvor der kom endnu flere bombehunde på arbejde i lufthavnene. I en meddelelse fra TSA fremgår det, at man sidste år uddannede og satte flere end 1.000 hold af bombehunde i gang med tjenesten.

Udover deres job i lufthavne og transportknudepunkter hjalp bombehundene også til med at styrke sikkerheden ved blandt andet årets Super Bowl samt indsættelsen af den amerikanske præsident Joe Biden.

 

Relaterede artikler:

USA’s flypassagerer har våben i håndbagagen

Vil drøfte fælles sortlistning af passagerer 

Flykapacitet til USA er øget med 28 procent