Nedjustering fra Ryanair

Det irske lavprisflyselskab Ryanair nedjusterer sine forventninger til overskuddet for 2018/2019 på grund af lavere billetpriser hen over vinteren.

Ryanair har nedsat forventningerne til overskuddet for regnskabsåret 2018/2019, der løber fra 1. april 2018 til 31. marts 2019.

Lavprisflyselskabet nedjusterer det forventede overskud fra at blive mellem 1,1 og 1,2 milliarder euro til kun at blive mellem 1,0 og 1,1 milliarder euro. Det svarer til en nedjustering fra et overskud på mellem 8,21 og 8,96 milliarder kroner til mellem 7,46 og 8,21 milliarder kroner. Det meddeler Ryanair i en pressemeddelelse.

I regnskabsårets første halvår blev overskuddet reduceret med syv procent fra 1,29 til 1,20 milliarder euro. I begyndelsen af oktober sidste år meddelte Ryanair, at forventningen til hele regnskabsåret 2018/2019 blev nedjusteret fra mellem 1,25 til 1,35 milliarder euro til mellem 1,10 og 1,20. Den samlede nedjustering er dermed i alt på 250 millioner euro (svarende til 1,87 milliarder kroner).

Faldende billetpriser
Den primære årsag til de sænkede forventninger for indeværende regnskabsår skal findes i priserne for flybilletter i vinterhalvåret. Således forventer Ryanair, at priserne på disse billetter gennemsnitligt set falder med syv procent, hvor den tidligere forventning lå på kun to procent.

Til gengæld forventer Ryanair en stærkere vækst i passagerantallet. I indeværende regnskabsår regner selskabet således med, at passagervæksten rammer ni procent. Det vil bringe passagertallet op på 142 millioner.

Ryanair forventer herudover, at der kommer et stærkt salg på tillægsydelser, da flere kunder vælger valgfrie tjenester. Sidst, men ikke mindst, bliver enhedsomkostningerne for anden halvdel af regnskabsåret lidt bedre end forventet.

“Selvom vi er skuffede over denne lidt lavere forventning til regnskabsåret, er det ud fra den kendsgerning, at nedjusteringen er det direkte resultat af lavere end forventede priser på flybilletter i anden halvdel af regnskabsåret. Det er modregnet af stærkere end forventet passagervækst, en bedre end forventet præstation på enhedsomkostninger og tillægsydelser, som er positivt på mellemlang sigt,” siger Michael O’Leary, koncernchef i Ryanair.

Udelukker ikke yderligere prisfald
Forventningerne til regnskabsåret for 2018/2019 er eksklusiv det forventede tab i Laudamotion, som Ryanair købte 75 procent af i august sidste år. Det forventede tab bliver 140 millioner euro, hvilket er 10 millioner euro lavere end først antaget. Dette skyldes lavere enhedsomkostninger i vinterhalvåret, meddeler Ryanair.

”Både Ryanair og Lauda vil rapportere stærkere end forventet passagervækst, en forbedret omsætning på tillægsydelser og en stærk præstation på enhedsomkostninger denne vinter, hvilket hjælper med at dæmpe virkningen af ​​disse lavere end forventede priser på billetter denne vinter,” siger Michael O’Leary.

”Det faktum, at vi overfører disse fordele i form af lavere billetpriser til kunderne, er godt for Ryanairs passagervækst, godt for vores forretning på mellemlang og lang sigt – og godt for markedsandelen.”

Ryanair meddeler, at det har et godt overblik over bookinger i regnskabsårets fjerde kvartal. Selskabet udelukker dog ikke, at der vil ske yderligere fald i billetpriser og/eller endnu en nedjustering i det forventede resultat for regnskabsåret. Brexit og udvikling inden for sikkerhed kan få indvirkninger på resultatet frem til slutningen af marts.

Resultatet for tredje kvartal kommer den 4. februar, og efter denne dato vil Ryanair informerer aktionærerne detaljeret om disse seneste udviklinger.

 

Relaterede artikler:

Faldende overskud i Ryanair

Ryanair: Strejker kan føre til nedskæringer

Ryanair-bundlinje på 9,8 mia. kroner

Ryanair nedjusterer forventningerne

Ryanair modtager nye Boeing-fly i 2019