Airbus A320-200 fra WOW air. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, danishaviationphoto.com)

Nordisk lavprisflyselskab jagter penge

Islandske WOW air har hyret Pareto Securities til at sælge obligationer, efter at have tabt 300 millioner kroner i løbet af de seneste 12 måneder.

Konkurrencen er hård i europæisk luftfart, og det mærker man også på Island, hvor lavprisflyselskabet WOW air har startet en jagt på ny kapital, der skal holde selskabet kørende frem til en mulig børsintroduktion i løbet af de kommende 18 måneder.

Ifølge islandske medier, blandt andet Fréttabladit, har WOW air engageret norske Pareto Securities til at forsøge at sælge obligationer til europæiske investorer for at kunne sikre et provenu på mellem seks og 12 milliarder islandske kroner, hvilket svarer til mellem 360 og 720 millioner danske kroner.

Prospektet, der skal forsøge at lokke investorer til, viser et driftstab på 45 millioner dollars – omkring 300 millioner danske kroner – i en 12-måneders periode fra juli 2017 til udgangen af juni 2018. Dette skal ses i forhold til et driftsoverskud på fire millioner dollars, eller 26 millioner kroner, i hele kalenderåret 2017. Pengene er således fosset ud af kassen i første halvdel af 2018.

WOW air kunne for nylig offentliggøre sit regnskab for 2017, og her blev der afsløret et nettounderskud på 22 millioner dollars, hvilket omregnet til danske kroner er 140 millioner. Stigende brændstofpriser, udsving i den lokale valuta, øget konkurrence og ikke mindst en stigende rentebyrde, har været medvirke til at skabe en blodrød bundlinje.

Store forventninger til 2019
De investorer, der skal skyde penge i det islandske lavprisflyselskab skal have en klippefast tro på, at fremtidsplanerne kan realiseres. Provenuet fra obligationsalget skal nemlig primært benyttes til at dække en række gældsposter, og der er således kun tale om mellemfinansiering frem mod en forventet børsnotering. 

Samlet venter WOW air i 2018 et driftstab (EBITDA, red.) på seks millioner dollars – eller godt 40 millioner danske kroner. Ifølge prospektet er der forventning om et positivt driftsresultat på 64 millioner dollars (425 millioner danske kroner) i 2019 baseret på en stigning i omsætningen fra 486 millioner dollars i 2017 til 826 millioner dollars i 2019.

De opstillede forventninger vil dog kræve, at andet halvår af 2018 udvikler sig væsentlige bedre end første halvår, og det kan vise sig at være vanskeligt i et fortsat presset marked.

Fire nye langdistancefly på vej
WOW air kæmper en indædt kamp med rivalen Icelandair om markedet for flytrafik mellem Island og hovedmarkederne i Europa og Nordamerika. Selv hævder WOW air, at selskabets markedsandel i Island lige nu er på 37 procent med en forventning om at blive den største aktør ved udgangen af 2019.

Igennem de senere år har WOW air gennemgået en eksplosiv vækst. I løbet af 2018 er fem nye nordamerikanske destinationer kommet på rutekortet, således at det er muligt at benytte det islandske lavprisflyselskab til 15 byer i Nordamerika. Samtidig har selskabet annonceret sin første Asien-rute, der åbner den 6. december med indiske Delhi som destination.

I dag har WOW air 20 fly i flåden, og inden udgangen af 2018 vil der være 24, idet WOW air står foran at modtage fire helt nye Airbus A330-900 langdistancefly. WOW air ejes af selskabets grundlægger og koncernchef Skúli Mogensen.

 

Relaterede artikler:

WOW air tabte 140 millioner kroner i 2017

Tilbyder Reykjavik til Delhi for 1.250 kroner

WOW air haler ind på Icelandair