Vestmannaeyjar Airport på Heimaey. (Foto: Wikiwand)

Nordisk øgruppe atter uden flyforbindelse

Icelandair har valgt at lukke sin sommerrute til Vestmannaøerne en måned før planlagt. Om selskabet vender tilbage næste sommer, er endnu ikke afgjort.  

Fra 31. august er det ikke længere muligt at flyve indenrigs mellem Reykjavik og den islandske øgruppe Vestmannaøerne (Vestmannaeyjar).

Icelandair stopper med at betjene sin sommerrute en måned tidligere end planlagt på grund af lav efterspørgsel. Og det er ikke sikkert, at selskabet vil flyve ruten til næste sommer, skriver Flugblogg.is.

“Vi besluttede at afslutte vores sommerplan tidligere end oprindeligt planlagt, det vil sige i slutningen af ​​august, på grund af udsigterne til begrænset efterspørgsel i september,” siger Icelandairs pressemedarbejder Ásdís Ýr Pétursdóttir til Flugblogg.

“Vi har endnu ikke besluttet, om vi flyver ruten til næste sommer,” siger hun videre.

Eagle Air gav op
Air Iceland Connect, som Icelandairs indenrigsflyselskab hed frem til midt i maj, besluttede i marts i år, at selskabet ville betjene ruten.

Tidligere var det eneste flyselskab, der fløj regelmæssigt til Vestmannaøerne, det lille islandske flyselskab Eagle Air, der fjernede ruten fra sit netværk i september 2020.

Grundlæggeren og ejeren af ​​Eagle Air, Hörður Guðmundsson, forklarede dengang til Flugblogg, at det var på grund af det faldende antal passagerer, og på grund af konkurrence med en subsidieret færgelinje.

I dag flyver Eagle Air mellem Reykjavik og Hafnar i Hornafjörður, der ligger på det østlige Island, og mellem Reykjavik og Húsavík der nærmest er blevet verdensberømt som den by, hovedpersonerne i filmen ”The Story of Fire Saga” stammer fra.

En tur på tyve minutter
Ruten mellem Vestmannaøerne og Reykjavik er typisk blevet fløjet af et af Icelandairs De Havilland DHC 8-200 fly med plads til 37 passagerer og en besætning på tre.

Ifølge fartplanen tager det tyve minutter at komme fra Reykjavik til lufthavnen på Vestmannaøerne.

Vestmannaøerne er en øgruppe af vulkansk oprindelse syd for Island, der består af 15 øer, 30 skær og 30 klipper. Kun den største af øerne, Heimaey, er beboet.  Øen ramtes i 1973 af et stort vulkanudbrud, og store dele af byen blev begravet i lava. I dag bor der lidt over 4.000 mennesker på Heimaey.

Nu, hvor flyruten er nedlagt, er det nemmest at komme ud til øgruppen med færge fra Landeyjahöfn, der ligger på sydkysten af Island. Færgeturen tager 35-40 minutter.

 

Relaterede artikler:

Icelandair overhaler Finnair

Indenrigsfly skal flyve på brint

Island sigter efter elektriske indenrigsflyvninger i 2030