Finnair og Icelandair side om side i Helsinki Airport. (Foto: Keishi Nukina)

Icelandair overhaler Finnair

Icelandair transporterede flere passagerer end Finnair i juli, og dermed er det islandske flyselskab større end det finske for første gang nogensinde.

Coronapandemien i det seneste halvandet år har været hård for mange flyselskaber, og dette kommer særligt til udtryk i antallet af passagerer.

I sidste uge kunne Finnair præsentere en beskeden passagervækst for juli, hvor selskabet transporterede i alt 213.800 passagerer. Dette var stigning på 67,2 procent i forhold til juni i år, hvor 127.900 rejste med selskabet.

Icelandair, der normalt er cirka halvt så stort som Finnair i antallet af passagerer, følger nu trop med sine passagertal for juli. Og tallene viser, at det islandske flyselskab for første gang nogensinde er større end Finnair.

I juli rejste 219.400 med Icelandair, og dermed blev Finnair overhalet med over 5.000 passagerer i den sædvanligvis travleste sommermåned.

Stor fremgang i antal transferpassagerer
Antallet af passagerer på internationale flyvninger i juli var 195.200 mod 73.400 i juli 2020 og 72.000 i juni i år. Dermed har Icelandair oplevet en kraftig vækst i antallet af internationale passagerer i juli. Antallet af transferpassagerer, der rejste mellem Europa og Nordamerika, hos Icelandair i juli var 50.900. Det var det højeste antal siden februar 2020.

Kabinefaktoren hos Icelandair var 70,4 procent i juli mod 53,6 procent i juni i år. Som i de tidligere måneder var der i juli indsættelse af Boeing 767-fly på flere ruter i stedet for mindre fly som følge af stærk efterspørgsel på mere fragtplads. Det betød, at kabinefaktoren igen i juli blev påvirket i et vist negativt omfang.

Icelandair transporterede i juli 24.200 passagerer indenrigs i Island, hvilket var en stigning på cirka 2.000 passagerer i forhold til juni i år og på 9.600 passagerer i forhold til juli 2020.

Langsigtet optimisme
29 destinationer var på rutekortet hos Icelandair i juli, hvor de nordamerikanske ruter klarede sig bedst i denne måned. De europæiske ruter er dog kommet godt med i de seneste uger.

”Det er meget tilfredsstillende, at passagertallet er ved at blive genoprettet. Vi har øget antallet af ruter og fløjet meget. I juli transporterede vi lige så mange passagerer som i årets første seks måneder tilsammen,” siger Bogi Nils Bogason, koncernchef i Icelandair, til det islandske medie RÚV.

”Vi er i en bedre position nu end for tre eller seks måneder siden, og de fleste af landets indbyggere er vaccineret. Vi ser, at mange lande fokuserer mere på vaccination og sygdom i stedet for antallet af smittetilfælde. Vi er optimistiske på lang sigt.”

Bogi Nils Bogason understreger dog, at der stadig vil være forhindringer på vejen mod mere normale tilstande, og at flyselskabet fortsat er klar til at overkomme disse.

 

Relaterede artikler:

Beskeden Finnair-vækst i juli

Amerikansk kapitalfond på plads i Icelandair

Icelandair øger kabinefaktor trods større fly