Norges erhvervsminister Jan Christian Vestre ved pressemødet om SAS. (Foto: Regjeringen.no - screendump fra video)

Norge atter på vej til at blive aktionær i SAS

Den norske regering er indstillet på at konvertere et tilgodehavende hos SAS på 1,5 milliarder norske kroner til aktier i selskabet. Man ønsker dog ikke at komme med frisk kapital.

På et pressemøde tirsdag morgen har den norske erhvervsminister Jan Christian Vestre klargjort den norske regerings holdning til SAS i forhold til den kommende finansielle restrukturering.

Ifølge erhvervsministeren er den norske stat blandt de større kreditorer i SAS med et tilgodehavende på 1,5 milliarder norske kroner, som hidrører fra den særlige lånegaranti, der blev givet til SAS og andre flyselskaber under coronapandemien.

“Der er 1,5 milliarder norske kroner i udestående gæld hos selskabet, der har henvendt sig til den norske stat. Der har været en god dialog, og den norske stat skal være en konstruktiv og ansvarlig kreditor, men det forudsætter at alle aktører bidrager til at komme gennem krisen,” lød det fra erhvervsministeren på pressemødet.

Den norske stat er således indstillet på at konvertere sit tilgodehavende i SAS til aktier. Det kræver dog, at alle andre kreditorer også bidrager, hvilket er en af forudsætningerne.

“Den norske stat vil ikke indskyde ny kapital og vil ikke være langsigtet ejer af SAS. I lyset af selskabets situation kan vi dog på visse vilkår acceptere at konvertere udestående gæld til aktier, hvis vi finder det nødvendigt. Det forudsætter, at omstillingsplanen er tilstrækkelig, og at alle aktører bidrager til at finde løsninger,” uddyber Jan Christian Vestre i en pressemeddelelse.

Barn af den skandinaviske model
Den norske erhvervsminister gav på pressemødet indirekte udtryk for, at den norske stat på en eller anden måde har følt sig presset til at acceptere en gældskonvertering på grund af den anstrengte økonomiske situation i SAS.

“Vores opgave og min opgave er at varetage norske skattebetalers interesser, og vi vil selvsagt arbejde for at begrænse eventuelle tab så meget som muligt,” understregede Jan Christian Vestre.

Afsluttende blev der stillet spørgsmål om den kommende strejke og forhandlingen med personalegrupperne i SAS, og her kom der en klar besked til flyselskabets ledelse.

“SAS bør som et skandinavisk selskab være optaget af den skandinaviske model,” lød ordene fra Jan Christian Vestre.

Dette blev senere bredt ud i den officielle pressemeddelelse.

“Jeg vil opfordre ledelse og fagforeninger til at finde gode løsninger til gavn for virksomheden og kunderne. Virksomheden er et gift barn af det skandinaviske samarbejde og den skandinaviske model. Et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem medarbejder og arbejdsgiver er vores opskrift på succes. Det er lige så vigtigt nu som altid.” 

 

Relaterede artikler:

Den danske regering vil øge ejerandel i SAS

Officielt: Sverige vender ryggen til SAS

SAS får hjælp fra Danmark og Sverige