SAS EuroBonous Gold (Foto: SAS)

Norge ophæver bonusforbud

Der er nu så stor konkurrence på det norske indenrigsmarked, at det ikke længere er nødvendigt med et forbud mod at passagererne kan optjene bonuspoint.

For 11 år siden lavede Norwegians direktør Bjørn Kjos en aftale med direktøren for det norske konkurrencetilsyn, Knut Eggum Johansen. Tilsynet lovede at få indført et forbud mod at passagerer kan optjene bonuspoint på norske indenrigsflyvninger. Til gengæld ville Kjos og Norwegian gå op imod SAS på en række centrale norske indenrigsruter og give SAS den konkurrence, som ifølge Konkurrencetilsynet, på det tidspunkt var stærkt fraværende.

Nu har Norwegian imidlertid fået så stærkt et fodfæste på en meget stor del af det omfattende norske indenrigsnet, at den norske regering mener, at det er på tide at ophæve forbuddet.

Tilbyde den fulde pakke
Hos SAS glæder man sig til at kunne tilbyde passagererne ”den fulde pakke” af services, som følger med, når man køber en billet til SAS-flyvninger alle andre steder end inden for Norges grænser.

Hos Norwegian er man derimod langt fra tilfreds med at det forbud, der skulle hjælpe Norwegian i gang, bliver ophævet. For selv om Norwegian i de forgangne 11 år har vokset sig store og stærke, så ser man det som en urimelig hjælp til SAS.

”Dette er et oplagt tiltag for at hjælpe SAS. Det er ikke mere end et halvt år siden, at regeringen mente, at forbuddet skulle forlænges – af hensyn til konkurrencen og forbrugerne. Underligt, at de indtager det modsatte synspunkt nu,” siger Norwegians kommunikationsdirektør, Anne-Sissel Skånvik, til Aftenposten.

Nordmændene slipper dog ikke tøjlerne 100 procent. Konkurrencetilsynet vil holde et skarpt øje med hvordan SAS og Norwegian bruger deres loyalitetsprogrammer i kampen om kunderne. Desuden vil regeringen se på, om det er muligt at lovgive om, at bonuspointene tilfalder den, der har betalt for billetten. Det skal have til formål at nedbringe de administrative byrder hos de norske skattemyndigheder med at kontrollere, at nordmændene bliver beskattet af optjente bonuspoint på forretningsrejser.