Dreamlinere fra Norse Atlantic parkeret i Oslo Lufthavn. (Arkivfoto: Norse Atlantic | Facebook)

Norse styrker likviditet efter nyt katastroferegnskab

Norse Atlantic Airways, der længe har været i likviditetskrise, har fået lån på 140 millioner kroner fra selskabets to største aktionærer. Pengene kommer i kølvandet på et nyt kæmpeunderskud.

Gennem længere tid har der hersket finansiel krise hos Norse Atlantic Airways, der ad flere omgange har fået tilført ny kapital for at kunne fortsætte flyvningerne.

Nu har det norske langdistanceflyselskab fået tilsagn om yderligere finansiel styrkelse i form af en såkaldt revolverende kreditfacilitet på 20 millioner dollar – svarende til 137,4 millioner kroner. Det skriver Norse i en pressemeddelelse.

Lånet er ydet fra selskabets to største aktionærer Scorpio Holdings Limited og B T Larsen & Co Limited, som i øjeblikket ejer henholdsvis 21,22 og 18,88 procent af aktierne. B T Larsen & Co Limited kontrolleres af Bjørn Tore Larsen, koncernchef og stifter af Norse.

Fortsat stigende omsætning
De to største aktionærers velvillighed til at yde lån styrker således en kriseramt likviditet hos Norse Atlantic Airways på vejen ind i de mere lukrative forårs- og sommermåneder, hvor rejseaktiviteten sædvanligvis er større.

Pengene knytter sig til en eksisterende likviditet, der per 31. marts 2024 var på 32,6 millioner dollar (224 millioner kroner). Kreditfaciliteten er tilgængelig for Norse frem til 15. oktober 2024.

Norse har imidlertid tro på, at der snart vil komme mere medvind til den finansielle situation i selskabet. År til dato er omsætningen ”steget betydeligt” i forhold til samme periode året før, lyder det. Særligt indtægterne fra charteroperationer er gået markant frem.

Har tabt 2,4 milliarder kroner på tre år
Den fortsatte velvillighed fra de største aktionærer i Norse Atlantic Airways kommer i kølvandet på endnu et milliardunderskud i selskabet.

Bestyrelsen i Norse har netop godkendt årsregnskabet for 2023, der viser et nettounderskud på 168,6 millioner dollar (1,16 milliarder kroner). Dette på trods af en firedobling af omsætningen til 439,4 millioner dollar (3,03 milliarder kroner). Nettounderskuddet i 2022 lød på 174,9 millioner dollar.

Det norske langdistanceflyselskab har dermed samlet set tabt 2,4 milliarder kroner siden driftsstarten i februar 2021.

Flåden hos Norse består af 15 Boeing 787 Dreamlinere, hvoraf fem af flyene i øjeblikket er subleaset til spanske Air Europa. To af flyene vil dog atter komme i drift hos Norse selv op til sommersæsonen.

 

Relaterede artikler:

Nyt milliardunderskud trods omsætningsfremgang

Norse: Rekordantal charterflyvninger i én måned

Norse tvunget til at fortsætte udlejning af fly