Norwegian og SAS side om side i Aalborg Lufthavn.

Norsk strid om bonuspoint

En delvis ophævelse af forbuddet mod optjening af bonuspoint på norske indenrigsruter skal diskuteres i Stortinget. Ophævelsen vil favorisere de store lufthavne, lyder kritikken.

I Norge er det ikke muligt at optjene bonuspoint, når man flyver indenrigsflyvning. Men det forbud vil de norske konkurrencemyndigheder nu delvist ophæve. De lægger op til, at det skal være muligt at få point på kontoen på de tre største indenrigsruter fra Oslo til Bergen, Stavanger og Trondheim.

Men det vil en politiker fra partiet Høyre gerne sætte en stopper for. Han frygter, at det vil favorisere de store byer på bekostning af de mindre norske byer, der risikerer at miste indtægter fra konferencer og kurser.

”Staten vil give fordele til de fire største lufthavne i Norge, som eller er dem, som trænger mindst til det. Det går udover de regionale lufthavne andre steder i landet. Størst konsekvens får det for de lufthavne, som ligger i nærheden af de fire store,” siger Arve Kambe, der selv pendler mellem Oslo og Haugesund.

Beslutningen om delvist at ophæve pointforbuddet har været i høring i foråret og forventes at blive effektueret umiddelbart efter sommerferien. Men Arve Kambe ønsker nu at sagen skal diskuteres i Stortinget inden forbuddet søsættes.

De facto monopol
Forbuddet mod at optjene bonuspoint på de norske indenrigsruter blev indført i 2002, da SAS overtog det kriseramte Braathens og fik et de facto monopol på de norske indenrigsruter da Norwegian ikke havde samme styrkeposition, som de har i dag. Norwegians topchef, Bjørn Kjos, har tidligere udtalt, at selskabet ikke havde kunnet etablere sig som konkurrent til SAS på de norske indenrigsruter, hvis ikke forbuddet havde været der. Så havde det været for attraktivt for passagererne fortsat at vælge SAS.

SAS ønsker at genindføre muligheden for at optjene bonuspoint, mens Norwegian ikke overraskende er imod. De peger på, at en reduktion af selskabets kapacitet på især de Nordnorske ruter kan blive en konsekvens, hvis forbuddet helt ophæves.

Det norske forbrugerråd anbefaler at fastholde forbuddet for at sikre den nødvendige konkurrence.