Norwegians koncernchef Bjørn Kjos ringede med klokken på Oslo Børs den 18. december 2013, da man markerede 10 året for noteringen af Norwegian. (Foto: Oslo Børs/PR)

Norwegian-aktie på rutsjetur før kvartalsregnskab

I løbet af en måned er Norwegians aktiekurs faldet med godt 15 procent. Investorerne spekulerer i yderligere et aktiedyk efter selskabets andet kvartalsregnskab, som fremlægges i dag.

I måneden op til Norwegians andet kvartalsregnskab, som bliver offentliggjort i dag, er selskabets aktie faldet i værdi med godt 15 procent fra 246 den 9. juni til 207 norske kroner i går. Spørger man blandt investorerne, er der ikke den store forventning til, at aktien vil stige foreløbigt. Tværtimod spekulerer flere i, at aktien vil falde yderligere.

Der spekuleres kraftigt i, at aktierne i Norwegian skal tage et dyk i den nærmeste fremtid. Det fremgår af en liste over de mest ”shortede” aktier blandt selskaber, der er regnskabsaktuelle i denne uge. Listen er udarbejdet af selskabet Markit, der leverer finansiel information. Det skriver Ritzau ifølge Dagbladet Børsen.

På denne liste ligger Norwegian øverst, da hele 16 procent af selskabets aktier er shortede, hvilket skal sammenlignes med, at der kun var tale om 9 procent for en måned siden.

At short-sælge en aktie er, at investoren spekulerer i kursfald på en aktie ved at sælge lånte aktier med henblik på senere at købe til en lavere kurs og levere dem tilbage til den oprindelige ejer. Denne handel skaber modsat et almindeligt aktiekøb en gevinst på kursfaldet for investoren.

Tjener mindre
Senest har Norwegians trafiktal for juni måned vist, at selskabet fortsat tjener færre penge per kilometer fløjet. Den såkaldte yield, der er udtryk for indtjeningen per passagerkilometer, er faldet med 14 procent og enhedsindtægterne perudbudt sædekilometer (RASK) er faldet med 11 procent.

Det store fald skyldtes blandt andet, at Norwegian fløj 14 procent længere end i samme måned sidste år. Der er således flere kilometer at sprede billetindtægterne ud på.

I årets første kvartal landede Norwegian et rekord stort underskud på 813 mio. kroner før skat. Det var højere produktionsomkostninger samt ekstraordinære udgifter til erstatningsfly for Dreamlinerne, der tyngede regnskabet.

Norwegian-aktien nåede sit foreløbige toppunkt med en værdi på 311,50 norske kroner den 3. juni sidste år. Selskabets samlede markedsværdi var på daværende tidspunkt med godt 35 mio. udstedte aktier på mere end 11 mia. norske kroner. Tilsvarende er markedsværdien i dag cirka 7,2 mia. norske kroner.