Flykrop på Norwegian Boeing 737 MAX 8. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Norwegian lander rekordhøjt driftsresultat

Norwegian kom ud af 2023 med et driftsresultat på 1,5 milliarder kroner og et resultat før skat, der var 300 millioner kroner lavere. Selskabet forventer et endnu højere overskud i 2024.

Da Norwegian i november 2020 startede en rekonstrutionsproces, var der ingen, der havde forestillet sig, at flyselskabet nogle få år senere skulle levere et rekordhøjt driftsresultat.

Men det er netop, hvad det norske lavprisflyselskab har gjort fredag morgen. EBIT-resultatet for 2023 blev på 2.232 millioner norske kroner, hvilket svarer til næsten 1,5 milliarder danske kroner, og dermed opfyldte selskabet de høje forventninger, som man for nylig stillede i udsigt.

Omsætningen landede på 25,5 milliarder norske kroner (16,8 milliarder danske kroner), hvilket var en stigning på 35 procent i forhold til året før. Passagertallet voksede dog kun med 16 procent til 20,6 millioner, men selskabet har således haft bedre styr på indtægter og udgifter i forhold til året før. 

Resultatet før skat endte på 1.804 millioner norske kroner. (1,2 milliarder danske kroner), og det er en stigning på ikke mindre end 72 procent i forhold til et EBT-resultat på 1.046 millioner norske kroner (685 millioner danske kroner) i 2022.

“Jeg er meget glad for at kunne sige, at Norwegian i 2023 opnåede det bedste driftsresultat i selskabets historie. Vores loyale kundebase fortsatte med at vokse, og vi er taknemlige for den tillid, de viser os hver dag. Kolleger, på tværs af hele selskabet, arbejder hver dag utrætteligt for at sikre en fremragende drift – lige fra planlægningen af vores netværk og services til den daglige drift,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Forventer vækst og højere overskud i 2024
Norwegian ventes at fortsætte væksten i 2024, og der er lagt op til en samlet kapacitetsøgning på 12 procent. Dermed forventes et forbedret resultat i 2024, og lige nu estimerer man et driftsresultat (EBIT) i internvallet mellem 2,5 og 3,2 milliarder norske kroner (1,6 til 2,1 milliarder danske kroner).

Det understreges dog, at resultatforventninger kan leveres “under visse forudsætninger”, og det hænger givetvis sammen med, hvordan det vil lykkes at integrere Widerøe i koncernen med de forventede driftssynergier.

”Vi er i fuld gang med at integrere Widerøe som en del af Norwegian-koncernen. Jeg ser meget frem til at udveksle årtiers erfaring mellem de to flyselskaber. Det vil gøre det muligt for os at gå på markedet med et forbedret og mere omfattende tilbud til vores kunder,” lyder det fra koncernchefen.

Med Norwegians flotte årsresultat er der udsigt til, at de hårdt plagede aktionærer kan få udbytte for deres investeringer. Bestyrelsen foreslår således et udbytte på 0,60 norske kroner per aktie til godkendelse ved den kommende ordinære generalforsamling. Det kræver dog en accept fra selskabets långivere, og hvis den ikke falder på plads, foreslår man indbetaling af beløbet i en fond til senere udbetaling.

 

Relaterede artikler:

Norwegian leverer overskud på 1,3 milliarder kroner

Forventet kvartalsunderskud hos Norwegian

Driftsoverskud på en milliard kroner i Norwegian