Boeing 737 MAX 8 fra Norwegian i Københavns Lufthavn. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Norwegian leverer overskud på 1,3 milliarder kroner

Norwegian kom ud af årets tredje kvartal med et overskud på 1,3 milliarder kroner og styrer nu mod et overskud for hele året. En rigtig god sommer operationelt og finansielt var årsag til overskuddet, lyder det.

Da Norwegian i slutningen af august fremlagde halvårsregnskabet kunne selskabet berette, at man var på vej ud af den stærkeste sommer nogensinde.

Det er torsdag morgen blevet dokumenteret i regnskabet for tredje kvartal, der viser et overskud før skat på 2.050 millioner norske kroner (1.300 millioner danske kroner) efter en omsætning en omsætning på 8.775 millioner norske kroner (5.550 millioner danske kroner). Det er samtidig det næstbedste resultat i selskabets historie og en resultatforbedring på 125 procent i forhold til samme periode sidste år.

Resultatet var som ventet hjulpet af, at Norwegian havde en rigtig god sommer operativt og finansielt, hvor selskabet præstererede punktlighed og regularitet i top, da man selv havde egen kapacitet til at gennemføre sine operationer og ikke som mange andre konkurrenter var tvunget til at wetlease ekstern kapacitet.

Milliardoverskuddet fra årets tredje kvartal betyder, at Norwegian ved udgangen af september har et akkumuleret overskud før skat på 1.584 millioner norske kroner, hvilket rundt regnet svarer til en milliard danske  kroner. Dermed er det næsten sikkert, at det norske lavprisflyselskab kommer ud med overskud i indeværende år.

Det stærke tredje kvartal har også betydet, at Norwegian har polstret sig inden vinteren, idet kontantbeholdningen er øget til 9,4 milliarder norske kroner, eller godt 6,0 milliarder danske kroner.

Kapacitetsøgning på 20 procent i højsæsonen
I tredje kvartal fløj Norwegian med 6,5 millioner passagerer, hvilket var 400.000 flere end i samme kvartal sidst år, og selskabet havde bevidst sørget for at øge kapaciteten med 20 procent i forhold til det foregående kvartal, således at de 85 fly til rådighed kunne flyve indtjeningen hjem i en periode, hvor billetpriserne traditionelt ligger meget højt.

Belægningen på flyene var i tredje kvartal på 87,4 procent, hvilket godt nok var 1,4 procentpoint lavere end året før, men det kan formentlig tilskrives SAS-pilotstrejken i juli 2022, hvor mange passagerer søgte mod Norwegian samt det faktum, at en svækket norsk krone har fået flere nordmænd til holde ferie derhjemme.

”Hele Norwegian-holdet har bidraget til, at vi nu kan se tilbage på et af de bedste kvartaler i flyselskabets 21-årige historie. Jeg er meget glad for, at vi leverer et stærkt finansielt resultat. Samtidig er vi helt oppe i den europæiske top på operationel drift med god punktlighed og et meget lavt antal aflysninger. Vi får stadig gode tilbagemeldinger om, at vi er det selskab, som kunderne kan stole på, og det er noget, som alle i Norwegian har æren for,” lyder kommentaren til kvartalsrapporten fra koncernchef Geir Karlsen.

Gør sig klar til udfordrende vinter
I den kommende vinterperiode forventer Norwegian at skrue godt ned for kapaciteten for at undgå for store tab

“Vi er godt forberedt på at håndtere den roligere vinterperiode og har blandt andet reduceret kapaciteten tilsvarende,” forklarer koncernchefen.

Til gengæld er selskabet godt forberede til næste sommer, hvor man forventer at øge fra de nuværende 85 fly til 90 fly, og selvom salget lige nu ikke går så stærkt på grund af årstiden, så er optimismen i behold.

“Selvom mange nu påvirkes af inflation og et højt renteniveau, fortsætter vores kunder alligevel med at prioritere flyrejser højt. Billetsalget er, som forventet, noget reduceret i takt med normale sæsonvariationer i efterspørgslen. Samtidig fortsætter vi med at tiltrække os et stigende antal fritids- og forretningsrejsende på tværs af Norden,” fortæller Geir Karlsen.

 

Relaterede artikler:

Halvårsunderskud på 300 millioner kroner

Forventet kvartalsunderskud hos Norwegian

Driftsoverskud på en milliard kroner i Norwegian