Norwegian med rekordoverskud

Det norske lavprisselskab Norwegian flyver på en bølge af succes. I 3. kvartal 2010 satte selskabet rekord med et overskud på 733 millioner norske kroner. Heri indgår dog også en millionerstatning fra SAS for spionage mod selskabet. Omsætningen steg 24 %.

At være norsk lavprisselskab kan tilsyneladende betale sig. I hvert fald har lavprisselskabet Norwegian netop præsteret et rekordstort driftsoverskud på 733 millioner norske kroner for 3. kvartal 2010.

Det er Norwegians bedste kvartalsresultat nogensinde, og især hæfter ledelsen sig ved en kraftig passagervækst og en reduktion af omkostningerne.

Norwegiantransporterede godt 3,8 millioner passagerer i 3. kvartal 2010, og det er 757.000 flere end i 3. kvartal året før. Omsætningen i 3. kvartal blev på godt 2,8 milliarder norske kroner, og det svarer tilen stigning på 24,5 %.

Samtidig med pasasagervæksten på 25 procent er omkostningerne kraftigt reducerede i forhold til samme kvartal sidste år.

“Vi er meget tilfredse med dette resultat, som før skat er det bedste, vi har leveret. Lavere omkostninger er for os nøglen til øget konkurrenceevne. Forudsat konkurrencemæssige lige vilkår fra myndighedernes side er Norwegian rigtig godt rustet til at imødekomme konkurrencen om kunderne. Fortsat indfasning af mange nye fly vil reducere omkostningerne yderligere samtidig med, at det giver en betydelig bedre rejseoplevelse for passagererne. Når 737-300-flåden er helt væk i 2012, vil vi have en meget omkostningseffektiv og ensartet flyflåde,” siger administrerende direktør Bjørn Kjos i en kommentar til regnskabet.

Norwegians produktionen er steget med 34 %, men til trods for denne kapacitetsvækst holdt kabinefaktoren sig på 80 %, hvilket er et lille fald i forhold til 82 % året før.

Enhedsomkostningerne er skåret med 6 % i forhold til 3. kvartal 2009 og udgør nu 0,41 norske kroner inkl. brændstof.

Kvartalsresultatet er positivt påvirket af, at SAS nu har betalt erstatningen på 175 millioner norske kroner for industrispionagen mod Norwegian. Inklusive renter m.v. er erstatningen bogført til 182 millioner. norske kroner. Herudover har Norwegian tilbageført 30 mio. norske kroner, der tidligere var hensat til tab vedrørende den islandske askesky.

Sammenlagt steg resultatet efter skat med 40 % til 482 millioner danske kroner. Korrigeret for erstatningen og tilbageførelsen af aske-hensættelserne er resultatet på niveau med samme kvartal sidste år. Men det er også en imponerende præstation i et presset marked.

Det børsnoterede Norwegian er i dag Skandinaviens største lavprisflyselskab med 52 fly. Når hele Boeing 737-300-flåden er udfaset i 2012, vil Norwegians flyflåde have en gennemsnitsalder på tre år.