Flysæder i Norwegians Boeing 737-800.

Norwegian mistede 1,8 millioner passagerer

COVID-19 ramt for alvor Norwegian i marts, hvor selskabet fik en passagertilbagegang på 61 procent. Norwegian skal inden påske have færdiggjort en redningsplan for selskabet.

Efterhånden som marts skred frem, og myndighedsrestriktionerne overalt i verden blev mere omfattende, måtte Norwegian tilsvarende tilpasse sin kapacitet.

Allerede den 10. marts blev kapaciteten reduceret med 15 procent, og den 16. marts blev 85 procent af den planlagte kapacitet reduceret, da Norwegian valgt at sende 7.300 ansatte hjem. Sidste reduktion kom den 25. marts, hvor hovedparten af de resterende afgange blev annulleret, så der kun var et smalt nødtrafikprogram tilbage.

Det kan aflæses i selskabets trafiktal fra marts, hvoraf det fremgår, at blot 1.153.283 passagerer havde købt billet hos selskabet. Det var 1,8 millioner færre end samme måned året før, hvor 2.961.840 rejsende havde taget plads i de rødnæsede fly.

“Den ekstremt hurtige udvikling af COVID-19-pandemien påvirkede Norwegians trafiktal betydeligt i denne måned. Som et resultat af globale rejsebegrænsninger og et stort fald i efterspørgslen måtte Norwegian løbende annullere flyvninger i marts. I samarbejde med myndighederne gennemførte vi en række ekstra flyvninger for at bringe tusinder af skandinaviske rejsende hjem. Jeg vil gerne takke alle vores dedikerede kolleger og kunder for al støtte i de seneste par uger,” siger koncernchef Jacob Schram i en pressemeddelelse.

Stort tab på brændstofsikring
Udover indtægtstabet ved en passagernedgang på 61 procent, så har Norwegian også udsigt til en økonomisk lussing for selskabets sikring af flybrændstof.

Norwegian havde det meste af 2019 opereret uden at sikre brændstofpriserne, men omkring årsskiftet valgte det norske lavprisflyselskab at sikre 35 procent af forbruget i første halvår af 2020 til en pris af 578 dollars per ton. Lige nu er prisen på et ton brændstof faldet til under 250 dollars per ton, ligesom Norwegian heller ikke får brug for den mængde, der er sikret.

Dermed bliver der et estimeret tab på urealiserede hedge-positioner på 868 millioner norske kroner, hvilket svarer til 570 millioner danske kroner.

Arbejder med redningsplan
Norwegian arbejder i disse timer hårdt på at strikke en redningsplan sammen, der ifølge det norske medie DN skal være færdig inden påske. 

Et af de vigtige elementer er at få tilgang til anden tranche af den norske stats hjælpepakke, hvor Norwegian kan sikre sig 1,2 milliarder norske kroner, hvis selskabets kreditorer er villige til at frasige sig renter og afdrag af tilsvarende størrelse frem til den 30. juni.

Norwegian har allerede fået adgang til første tranche på 300 millioner kroner ved at skaffe sikkerhed på 10 procent af et statsgaranteret lån. Det er Danske Bank og DNB, der har stillet sikkerheden.

Ifølge det norske medie DN skal Norwegians ledelse sammen med Oslo-advokatvirksomheden Wikborg Rein mandag gennemføre en telefonkonference med obligationslångiverne.

 

Relaterede artikler:

Norwegian beder om henstand på milliardlån

Norwegian sikrer sig 300 millioner norske kroner

Hjælpepakke med skrappe krav til Norwegian