Norwegian-fly i Oslo Lufthavn (Foto: Hans Olav Nygård | CC)

Norwegian-strejke kan bryde ud 31. maj

Nu er en sommerstrejke blandt Norwegians norske piloter rykket et skridt nærmere, da stilstand i overenskomstforhandlingerne har ført til, at de ansatte har afgivet et konkret konfliktvarsel.

Der er udsigt til, at fredag den 31. maj potentielt kan blive en skæbnedag for Norwegian. Efter langstrakte og tilsyneladende frugtesløse forhandlinger om en ny overenskomstaftale for selskabets norske piloter, har de ansatte nu varslet strejke på månedens sidste dag.

Det er Norwegian Pilot Union og fagforeningen Parat, der sidder på den ene side af forhandlingsbordet, mens ledelsen hos Norwegian samt arbejdsgiverforeningen NHO Luftfart sidder på den anden. Drøftelserne har været i gang siden november sidste år.

Tidligere på måneden blev det meldt ud, at der fortsat var dialog mellem parterne, ligesom der ikke var en deadline for forhandlingerne, men nu er der altså sat en frist for hvornår man skal være enige om en ny aftale, som kan erstatte den seneste overenskomst, der udløb den 1. oktober sidste år.

Vil særligt ramme Norge
Forhandlingerne vedrører de norske piloter, der sidder i cockpittet på de 42 fly, som Norwegian har stående på baserne i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. I juni 2022, hvor man sidst kom i mål med en overenskomstaftale for disse ansatte, drejede det sig om 688 piloter.

Hvis piloterne vælger at trække strejkevåbnet og nedlægge arbejdet vil det altså fortrinsvis gå ud over trafikken på hjemmemarkedet, mens selskabets danske flyvninger som udgangspunkt ventes blot at blive påvirket i mindre omfang ved flyvninger, hvor man starter i Norge og berører Danmark.

Norwegian har allerede forhandlet gældende overenskomstaftaler med de piloter, som bemander flyene på baserne i Danmark og Spanien, på plads.

Ønsker bedre balance
Alf Hansen, der er leder af Norwegian Pilot Union, fortæller til Flysmart24.no, at parterne for nuværende er langt fra hinanden og der dermed er en reel risiko for strejke. Det er både aflønningen af de norske piloter samt deres arbejdsvilkår, der lige nu udgør knaster i forhandlingerne.

”Vi arbejder seks ud af ni weekender. Derudover har vi den højeste arbejdsbelastning i de perioder, hvor de fleste gerne vil holde fri. Det gælder både sommerferie, efterårsferie, juleferie, vinterferie, påskeferie og andre helligdage,” lyder det.

”Vi arbejder mindre om vinteren, men vi skal blive enige om en bedre balance mellem arbejds- og privatliv.”

”Vi piloter skal være på arbejde, når de fleste gerne vil ud og rejse, men som alle andre skal vi også kunne have et liv med familien uden for arbejdet. Der er derfor stillet krav om en mere jævn arbejdsbelastning, og at vi får besked længere tid i forvejen, når der ændres i vagtplanerne.”


Relaterede artikler:

Forsøger at undgå pilotstrejke hos Norwegian

Norwegian indgår aftale med kabinepersonalet

Norwegian indgår ny aftale med 688 piloter