Piloter i cockpit på Norwegian Boeing 737-800. (Arkivfoto: Norwegian | PR)

Norwegian indgår ny aftale med 688 piloter

Mens op imod 1.000 SAS-piloter i Skandinavien truer med en strejke i slutningen af juni, har Norwegian i denne uge landet en ny overenskomst med 688 norske piloter.

Situationen er vendt på hovedet, når man betragter SAS og Norwegians aktuelle situation. For to år siden var Norwegian truet af en konkurs, og måtte senere gennem en omfattende rekonstruktion, og nu er det SAS, der er havnet i samme finansielle situation som Norwegian med store underskud og en stor gældbyrde.

Det blev ydermere understreget torsdag, da SAS-piloterne sendte et strejkevarsel til SAS, mens Norwegian kunne offentliggøre en ny overenskomst med de norske piloter i Norwegian Pilot Union. En aftale, der ifølge Norwegians danske kommunikationschef, blev indgået onsdag i denne uge.

Den nye overenskomst dækker over en knapt toårig aftale, der strækker sig tilbage til årets start den 1. januar 2022 og løber indtil den 1. oktober 2023. Aftalen har blandt andet adresseret Norwegians ønske om en fleksibilitet i den svære vintersæson, hvor nogle af flyene kan blive taget ud af produktion.

“I fællesskab sikrer vi nu fleksibilitet og forudsigelighed både for Norwegian og vores pilotkolleger. Aftalen giver os en sæsonfleksiblitet, som vi mener, er helt nødvendig for at kunne operere omkostningseffektivt gennem vintersæsonen,” siger Guro Poulsen, der er People-direktør hos Norwegian.

Gensidigt tillidsforhold mellem piloter og ledelse
Mens forholdet mellem SAS-ledelsen og selskabets piloter i mange år har bygget på mistillid, så er det tilsyneladende anderledes hos det norske lavprisflyselskab.

“Piloterne er en af de grupper, der de seneste år har måttet tilpasse sig en hverdag med stadige forandringer, og som arbejdsgiver sætter vi meget stor pris på det gensidige tillidsforhold, som vi har haft i forhandlingerne og i det arbejde, som forhandlingsdelegationerne på begge sider har udført,” lyder det fra Guro Poulsen.

Aftalen omfatter de 668 Norwegian-piloter, der er ansat i Norge, og hos piloterne er der også glæde over, at det er lykkedes at lande en aftale efter konstruktive drøftelser.

“Hovedprioriteten har været at sikre norske arbejdspladser, og jeg er meget glad for, at vi har opnået det med denne aftale. I tillæg får vi større forudsigelighed og bedre mulighed for planlægning af piloternes arbejdshverdag og fritid. Vi har haft samtaler, der har været krævende, men samtidig gode og konstruktive,” siger Alf Hansen, leder i Norwegian Pilot Union og pilot i Norwegian.

 

Relaterede artikler:

Norwegian efterlod milliongæld i svensk pilotselskab

Norwegian står foran pilotreduktioner

Norwegian-piloter støtter SAS-konflikt