Norwegian Airbus A320-200neo. (Foto: Airbus | PR)

Norwegians Airbus-ordre endelig på plads

Norwegians kunne i fredags endeligt bekræfte ordren på 100 Airbus A320neo fly, der således øger årets foreløbige ordreindgang med 75 procent hos den europæiske flyproducent. Siden offentliggørelsen af hensigtserklæringen i januar måned om at købe flyene, er aktiekursen hos Norwegian steget med 42 procent.

Onsdag den 25. januar iscenesatte det norske lavprisflyselskab et pressemøde i Oslo, der gav genlyd i hele den nordiske medieverden samt internationalt.

Anledningen var offentliggørelsen af et historisk flykøb på ikke færre end 222 fly til en samlet listepris på 123 mia. kroner.

Ordren var opdelt i 122 fly af typen Boeing 737 MAX samt 100 fly af typen Airbus A320neo fra den europæiske flyproducent Airbus.

Netop Airbus-ordren var opsigtsvækkende, idet Norwegian hidtil har fastholdt den amerikanske flyproducent Boeing som eneleverandør til selskabet.

Kurshop
Dengigantiske flyordre medførte en øjeblikkelig kursstigning på det norske lavprisflyselskabs aktier på Oslo Børs. Kursen steg samme dag med over 13 procent, hvilket øgede selskabets børsværdi med omkring 300 mio. kroner.

Siden offentliggørelsen af ordren den 25. januar er kursen steget fra dengang 66,00 til i dag 93,50, hvilket har øget børsværdien af selskabet med 968 mio. kroner svarende til omkring 42 procent.

Investorernes tillid til selskabet er såledesvokset betydeligt siden offentliggørelsen af gigantordren.

“Meddelelsen har afgjort givet Norwegian-investorer indtrykket af, at Norwegian på konkurencedygtig vis vil vokse meget hurtigt i de kommende år, og det har efter min vurdering haft en positiv effekt på kursudviklingen,“ mener senioranalytíker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Mangler udbetaling
Det har tidligere været fremme, at Airbus ikke i første omgang har karakteriseret Norwegians hensigt om at erhverve 100 fly som en fast ordre, idet man manglende at få en række enkeltheder på plads.

Airbus offentliggjorde isidste uge enordrestatus pr. 31. maj 2012, og heraf fremgik det, at den europæiske flyproducent har registreret 132 fly i ordrebogen i indeværende år – men ingen fra Norwegian.

“Norwegians hensigtserklæring om at ville købe 100 Airbus A320neo-flyer endnuikke en fast ordre hos Airbus.Først når vi harmodtaget’predelivery-payment’ fra Norwegian, vil vi registrere det som en fast ordre i vore systemer,“ forklarede Marcella Muratore, der er pressechef, Aircraft Programmes, Customer Financing and Leasing, Financehos Airbus.

Denne udtalelse faldt fredag morgen i sidste uge. Pressechefen fra Airbus ønskede samtidig ikke at kommentere, hvornår betaling kunneforventes at finde sted fra Norwegian, således at ordren kunne blive fast.

Men der skulle ikke gå mere end seks timer, førend dette var en realitet. Fredag eftermiddag kl. 16.00 kunne Airbus udsende en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at ordren nu var blevet endeligt bekræftet.

Betaling har fundet sted
Efter mere end fire måneders ventetid var det således lykkedes Norwegian at finde finansiering af den udbetaling, der var afgørende for, at ordren kunne endeligt bekræftes.

Om det har været den markante kursudvikling og dermedstigningen i Norwegians børsværdi, der har medvirket til at kunne sikre finansiering af udbetalingen af ordren, skal være usagt. Men ordren er nu en realitet.

Dermed bliver Norwegian pludselig storkunde hos Airbus, der således har øget årets ordreingang fra 132til i alt 232 fly, hvilket svarer til en stigning på ikke mindre end 75 procent. Af årets samlede bestillinger på 232 fly udgør Airbus A320 ikke færre end 189 enheder.

“Det glæder os meget at blive en Airbus-kunde, og vi ser frem til et tæt samarbejde med en verdensledende flyproducent. Denne ordre giver os muligheden for at sikre og investere i virksomhedens fremtid,“ udtaler Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Også hos Airbus var der stor glæde at spore fredag eftermiddag. “Det glæder os meget at kunne byde Norwegian velkommen som ny Airbus-kunde. Norwegian vil blive et af de første flyselskaber i Skandinavien som vil kunne drage fordel af A320neo´s forøgede driftseffektivitet inklusiv 15 procent reduceret brændstofforbrug og CO2-udledning,“ siger, John Leahy, COO, Customers i en pressemeddelelse.

Airbus bekræfter, at man indtil videre har ordrer på i alt 1.400 Airbus A320neo-fly, hvoraf 100 er fra Norwegian.

Skræmmer SAS og konkurrenter
Den gigantiske ordre har hidtil virket skræmmende på SAS og selskabets konkurrenter i de nordiske marked.

Mens Norwegians børsværdi er øget med 42 procent siden offentliggørelsen af storordren i januar måned, har SAS-kursen gået den stik modsatte vej. Værdien af SAS-aktierne er således faldet med 34 procent fra den 25. januar og frem til i dag.

“Ordren har været en manifestation af Norwegians fremfærd, og der er grund til at forvente, at den skade Norwegians stærke udvikling har voldt på konkurrenterne i det nordiske luftrum, vil fortsætte i mange år endnu. Det har utvivlsomt medvirket til, at SAS har accelereret 4Excellence-programmet, da udsigten til en endnu stærkere modstander i de næste 10 år nu pludselig er meget konkret med Norwegians ekspansionsplaner. Skulle eventuelle købere have overvejet at overtage SAS, har Norwegians storordre utvivlsomt fået dem til at regne tallene igennem igen – for ekspansionsplanerne presser i den grad SAS’ langsigtede vækstmuligheder,“ vurderer Jacob Pedersen fra Sydbank.