Ny medejer af tidligere SAS-selskab

En tysk rigmand er blevet medejer af lettiske airBaltic, som SAS var med til at starte for 20 år siden.

Efter mere end fire års søgen er det endelig lykkedes den lettiske regering at finde en investor, der er interesseret i at skyde penge ind i luftfartsselskabet airBaltic og blive medejer af selskabet. Det er den tyske rigmand Ralf Dieter Montag-Girmes, der skyder omkring 387 mio. kroner ind i airBaltic og til gengæld får en ejerandel på 20 procent.

Samtidig kommer den lettiske stat med 595 mio. kroner. Dermed får airBaltic en positiv egenkapital på omkring 445 mio. kroner. I de sidste fire år har selskabet fløjet rundt med en negativ egenkapital. Det har ikke haft indflydelse på den daglige drift, men været en hæmsko, når det kommer til en investeringer i nye fly.

AirBaltic står overfor at skulle modtage 13 nye Bombardier CS300 regionale jetfly. Uden de indskud fra Ralf Dieter Montag-Girmes og den lettiske regering, som gør at selskabet nu igen har en positiv egenkapital, så havde airBaltic været nødsaget til at sælge og lease de nye fly tilbage. Bombardier-flyene skal erstatte 13 ældre Boeing 737-fly.

Ud af selskabet
Ralf Dieter Montag-Girmes er en finansiel investor, der bidrager med frisk kapital. Han skal ikke ind og reformere selskabet. Den lettiske stat er stadig på udkig efter en strategisk investor i form af et andet flyselskab eller lignende.

Den lettiske regering har givet landets transportministerium to år til at finde en strategisk investor, som så kan købe Ralf Dieter Montag-Girmes ud af selskabet igen og forhåbentlig også overtage dele af den lettiske stats ejerandel – eller helt overtage selskabet.

AirBaltic blev skabt i 1995 af SAS og den lettiske stat. Det skandinaviske flyselskab ejede fra starten 47,2 procent af airBaltic, men reducerede henover årene sin ejerandel indtil man i 2009 trak sig helt ud af ejerkredsen.

Den nye medejer er med til at sikre, at airBaltic igen får en positiv egenkapital. Uden det ville man have været nødt til at sælge og tilbagelease de 13 nye Bombardier CS300-fly, som airBaltic modtager i de kommende år.