Ny spareplan på vej i SAS

SAS leverede i tredje kvartal af finansåret 2018/19 et overskud før skat på 1,5 milliarder svenske kroner, og en ny spareplan skal iværksættes efter 2020.

Perioden fra den 1. maj til den 31. juli udgør traditionelt det stærkeste kvartal hos SAS, hvis regnskabsår løber fra den 1. november til den 31. oktober.

Selskabet har tirsdag morgen offentliggjort kvartalsrapporten for tredje kvartal af 2018/19, og SAS kan rapportere om omsætningsfremgang på 3,1 procent til 13,55 milliarder svenske kroner samt et overskud før skat på lige i underkanten af 1,5 milliarder svenske kroner. Det er en resultattilbagegang på næsten 27 procent i forhold til samme periode året før, hvor overskuddet blev på 2.034 millioner svenske kroner.

“Resultatet før skat og sammenlignelige poster var på 1.495 millioner svenske kroner, et skuffende fald på 513 millioner svenske kroner fra år til år. Faldet kan primært henføres til øgede brændstofomkostninger, den svenske kroners fortsatte svaghed over for den amerikanske dollar samt pilotstrejken i begyndelsen af ​​kvartalet.,” siger koncernchef Rickard Gustafson i en kommentar.

Nye spare- og effektiviseringsmål på vej
SAS har dog stadig udsigt til kraftig modvind fra den svage svenske krone samt tegn på en opbremsning i de europæiske økonomier. Derfor er der behov for yderligere at effektivisere forretningen i de kommende år.

Frem mod 2020 har SAS haft et mål om at opnå produktivitetsforbedringer til en værdi af tre milliarder svenske kroner. I det seneste kvartal har SAS leveret 230 millioner svenske kroner i øget effektivitet og har realiseret besparelser på 626 millioner svenske kroner. Facit er derefter, at SAS siden 2017 har leveret 2,1 milliarder af det samlede mål på 3,0 milliarder svenske kroner.

Resultatet af forårets nye pilotoverenskomst betyder dog, at selskabets enhedsomkostninger ikke er faldet i samme takt, som det oprindeligt var planlagt, og det får en konsekvens.

“Vi bliver nødt til at se på yderligere initiativer efter 2020,” lyder det fra SAS-koncernchefen.

Usikkerhed om årsresultat
Efter de første ni måneder af regnskabsåret er nettoresultatet før skat et minus på 302 millioner svenske kroner mod et tilsvarende overskud på 1.261 millioner svenske kroner året før.

Selvom der med kvartalsmeddelelsen således blot er tre måneder tilbage af det indeværende regnskabsår, så vil SAS stadig ikke vejlede markedet i forhold til et forventet årsresultat. Selskabet fastholder derfor en formulering om, at det vil blive udfordrende at nå et positivt resultat for finansåret 2019.

 

Relaterede artikler:

Forventer 30 procent resultattilbagegang hos SAS

SAS: Pilotstrejke kostede 450 millioner kroner

Udsigt til SAS-underskud i første kvartal