SAS-langdistancefly i Københavns Lufthavn. (Foto: Ernst Tobisch/CPH)

SAS: Pilotstrejke kostede 450 millioner kroner

SAS har i dag offentliggjort regnskabet for andet kvartal af finansåret 2018/19, der viser et stort underskud og et samlet tab på pilotstrejken på næsten en halv milliard kroner.

Det er ikke længere sikkert, at SAS kan levere et positivt resultat i finansåret 2018/19 efter et par år med flotte overskud. Markedsforholdene er ugunstige, og den nylige pilotstrejke kommer til at koste 650 millioner svenske kroner, hvilket svarer til omkring 450 millioner danske kroner. Omkring 70 procent heraf vedrører andet kvartal, mens den resterende del vil blive omkostningsbelastet i tredje kvartal.

I det seneste kvartal fra februar til og med april fik SAS et underskud på 1,2 milliarder svenske kroner før skat, hvilket svarer til 850 millioner danske kroner. Det svarer til en resultattilbagegang på 728 millioner svenske kroner, eller godt 510 danske kroner.

Det svagere resultat i andet kvartal skal naturligvis ses i lyset af pilotkonflikten samt stigende brændstofpriser og den svenske krone, der stadig bliver svækket over for amerikanske dollars.

Massiv indsats fra øvrige personalegrupper
Efter at forhandlingerne med de strejkende piloter førte til et resultat, har det været muligt at gennemregne de samlede effekter, da der i aftalen også var en række produktivitetsforbedringer. Således har SAS opgjort, at pilotomkostningerne stiger med netto 5,4 procent over en treårig periode.

Koncernchef Rickard Gustafson er samtidig stolt over, at de øvrige ansatte i SAS gjorde, hvad der var muligt for at holde virksomheden kørende under pilotkonflikten.

“Selvom vi have foretrukket, at vores operationer ikke blev forstyrret, så er jeg tilfreds med at konstatere, at god planlægning, digitale investeringer og engagerede ansatte gjorde en kæmpe forskel under strejken. Vi mobiliserede og trænede et team på næsten 400 administrative kolleger, som besvarede forespørgsler og hjalp kunderne med ombooking,” forklarer koncernchefen.

Herudover var omkring 1.100 ansatte på plads i lufthavnene bevæbnet med 300 tablets, så de kunne hjælpe de kunder, der mødte op.

Usikkerhed om overskud
På baggrund af strejken og de øvrige årsager, der påvirker kvartalsresultatet, har SAS valgt at foretage en nedjustering, selvom der stadig ikke er konkrete tal på forventningerne for året.

Tidligere havde SAS meldt ud, at man forventende et positivt resultat før skat i 2018/19, men nu hedder det sig, at “det vil blive udfordrende at nå et positivt resultat før skat.”

“Vores likviditet forbliver stærk, men i lyset af de udfordringer som vi møder, kan vi ikke tillade os at hvile på laurbærrene. I stedet vil SAS fortsætte med et stærkt fokus på eksekvere strategi og  transformationer for at kunne være forberedt til fremtiden,” lyder det fra koncernchefen.

 

Relaterede artikler

Interessant SAS-regnskab i vente

SAS-direktør: Konkurrencen er brutal

SAS øger underskuddet i første kvartal