Økonomiklasse vinder frem hos CWT-kunder

Kun syv ud af hundrede erhvervsrejser indenfor Europa foregår på Business Class. Det er et fald på mere end en tredjedel siden finanskrisen for alvor satte ind. Det viser en ny undersøgelse fra erhvervsrejsebureauet Carlson Wagonlit Travel.

I dag foregår næsten alle forretningsrejser indenfor Europa på økonomiklasse. Det er specielt lavprisflyselskabernes fremkomst, der har skubbet til udviklingen, mens finanskrisen siden begyndelsen af 2009 har givet Business Class det endelige dødsstød på de europæiske flyrejser.

Denne tendens er tydelig hos Danmarks største erhvervsrejsebureau Carlson Wagonlit Travel. Her er salget afde dyrere Business Class og Premium Economy-billetter til europæiske destinationer dalet kraftigt gennem det seneste års tid, og i dag foregår ni ud af 10 forretningsrejser inden for Europa på økonomiklasse.

I første kvartal af 2010 blev der kun rejst på Business Class på syv ud af hundrede af erhvervsrejser inden for Europa – mod 11 ud af hundrede i samme periode sidste år.Det svarer til et fald på mere end entredjedel.

Endnu større er faldet i andelen af de mellemdyre Premium Economy billetter, som er reduceret fra 15% til 7% af alle erhvervsrejser til europæiske destinationer. Her spiller det ind, at der ikke er separat kabine til de rejsende, hvorfor fordelene næsten udelukkende knyttes til billettens betingelser.

På de interkontinentale ruter til Fjernøsten og Nordamerika tegner både Business Class og Premium Economy billetterne sig stadig stort set for den samme andel af det samlede antal rejser.

”Tendensen til at rejse billigt på de korte ruter er for alvor slået igennem i de seneste par år, hvor der har været stærkt fokus på økonomien i danske virksomheder. I dag er det kutyme i langt de fleste virksomheder, at man rejser billigst muligt inden for Europa,” fortæller administrerende direktør Sophie Hulgard fra Carlson Wagonlit Travel.

Med til billedet hører dog også, at antallet er udbudte sæder på Business Class er faldende indenfor Europa.

Erhvervsrejser fordelt på billetklasser
1. kvartal 2010 sammelignet med samme periode året før.

Economy Economy Business Business Premium Premium

2009

2010

2009

2010

2009

2010

Europa

86 %

74 %

7 %

11 %

7 %

15 %

Fjernøsten

55 %

53 %

37 %

38%

7%

8 %

Nordamerika

62 %

66 %

30 %

26 %

8 %

8 %

Alle destinationer

82 %

72 %

10 %

14 %

7 %

14 %

Kilde: Carlson Wagonlit Travel

Foto: Det er snart slut med at rejse Business Class indenfor Europa. Kun syv ud af hundrede erhvervsrejser foregår på Business Class. (Foto fra Club Europe kabine hos British Airways)