SARS-øvelse i Københavns Lufthavn i 2012. (Arkivfoto: Susanne Østergaard, Hvidovre Hospital)

Øvelse: Fly med SARS-smittede landede i CPH

I en storstillet øvelse testede Københavns Lufthavn, SAS, Politiet og Region Hovedstaden hvad man skal gøre, hvis et fly en dag lander med passagerer, som kan være smittet med sygdomme som SARS eller ebola.

Klokken 09.15 onsdag morgen landede SK999 fra Singapore på bane 22L i Københavns Lufthavn.

Et kvarter før landingen havde kaptajnen givet tårnet i Københavns Lufthavn besked om, at de havde en 29-årig dansk kvinde ombord. Hun havde følt sig utilpas på hele turen og en halv time før landing, blev hun pludselig akut dårlig. Hun blev varm med høj feber, hostede, var bleg ogsvedende. En veninde, der sad ved siden af i flyet, var også skidt tilpas.

Det fik flyvelederne til at slå storalarm, da man frygtede at kvinderne var blevet smittet med en ny SARS-variant under deres ophold i Asien og nu muligvis havde smittet de andre passagerer ombord på flyet.

Kun en øvelse
Der var dog kun en øvelse, og flyet stod helt stille på landjorden og ombord var kun 19 figuranter, som var sminkede for at gøre øvelsen mere realistisk.

Navair, der står for kontrollen med det danske luftrum, deltog i øvelsen sammen med blandt andet Københavns Lufthavns operations center, SAS, Københavns Politi og Region Hovedstadens akutlæger og Hvidovre Hospitals afdeling for håndtering af farligt smitsomme sygdomme.

Konkret skulle øvelsen blandt andet teste alarmeringsvejene og kontakten til piloten omkring situationsmeldinger. Desuden var det vigtigt at øve håndteringen af den/de syge ombord i flyet, herunder at få den/de syge ud af flyet. Endelig var der fokus på håndteringen af kontakten til flyet og information til flyets passagerer og besætning om hvorvidt de frit kan forlade flyet og hvilke foranstaltninger, der skal iværksættes når de ikke-smittede passagerer forlader flyet.

Ebola eller SARS
Da der er gået mere end 4 år siden sidste øvelse omhandlede alment farlige smitsomme sygdomme ønskede sundhedsberedskabet i Region Hovedstaden en ny øvelse med en såkaldt liste A sygdom. Det kan være kopper, pest, ebola eller SARS.

Københavns Lufthavn er ikke blot Nordens største lufthavn. Det er også den suverænt største målt på antallet af oversøiske ruter. Hver dag lander passagerer fra alle verdenshjørner i lufthavnen på Amager. Derfor er det langt fra urealistisk, at et fly en dag kommer til lufthavnen med passagerer med en farlig smitsom sygdom.

Fotos: Susanne Østergaard, Hvidovre Hospital