Oslo-Gardermoen vil overhale Københavns Lufthavn

Genåbningen af SAS-ruten til New York samt nye interkontinentale ruter på vej har fået optimismen til at blomstre i Oslo-Gardermoen lufthavn. Man forventer indenfor et par år at overhale Københavns Lufthavn og dermed blive Nordens største.

De skandinaviske storlufthavne -især Københavns Lufthavn og tildels også Oslo-Gardermoen – har på det seneste været begunstiget af flere nye interkontinentale ruter.

Københavns Lufthavn kunne i 2010 tage imod Qatar Airwaystil Doha, Delta Air Lines til New York-JFK og Air Canada til Toronto. Og til august måned kommer Emirates med en daglig forbindelse til Dubai.

I Oslo-Gardermoen kan man glæde sig over, at SAS mandag genåbnede selskabet rute til New York-Newark, mens Qatar Airways den 1. oktober åbner med fem ugentlige afgange til Doha.

Men også SAS og Norwegian vokser i den norske storlufthavn. Agadair, Athen, Lakselv, Pristina og Sarajevo er nogle af de seneste ruter annonceret fra det norske lavprisflyselskab. Og SAS holder sig heller ikke tilbage. Her er det destinationerne Bardufoss, Dubrovnik, Madrid, Moskva, München, Palma de Mallorca og Split, der trækker væksten fra Oslo.

Vil være Nordens største

Men optimismen og fremgangen i Oslo-Gardermoen kan også direkte aflæses i passagertallene fra januar og februar, hvor der samlet rejste 2.824.226 gennem lufthavnen ved Oslo. Nordens største lufthavn i Kastrup kunne i samme periode samlet mønstre 3.024.701 – altså blot 200.000 flere passagerer. Vækstraten var 8,7 procent i Oslo i årets første måneder, men kun 7 procent i Københavns Lufthavn, hvorfor afstanden lige nu reduceres.

“Vi har i årets først måneder vokset hurtigere end Kastrup,“ siger administrerende direktør i Oslo-Gardermoen lufthavnen Nic. Nilsen til den norske avis Dagens Næringsliv.“Den nye SAS-rute til New York vil betyde en god del ekstra trafik for os. Det styrker os i kampen mod Arlanda og Kastrup.“

Lufthavnsdirektøren forventer indenfor få år, at Oslo-Gardermoen kan blive Nordens største lufthavn.

I 2010 nåede Københavns Lufthavn op på 21,5 millioner passagerer efter et år med en rekordvækst på 9,1 procent. I Oslo-Gardermoen sluttede man 2010 med 19,1 millioner passager og en vækst på 5,5 procent.