Omkring 33.000 Boeing-ansatte, der er medlemmer af den amerikanske fagforening IAM, er fredag morgen dansk tid gået i strejke for at få bedre løn- og arbejdsforhold.
Fredag den 13. september er blevet endnu en dag, der kommer til at udfordre den hårdt plagede amerikanske flygigant Boeing.
Omkring 33.000 ansatte i produktionen, der er medlemmer af fagforeningen International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), har stemt for at strejke fra kl. 00.01 natten til fredag, hvilket vil sige kl. 09.01 dansk tid. Det er første strejke siden 2008.
Boeing Commercial Airplanes var kommet med et udspil til forbedrede løn- og ansættelsesvilkår, men det var ikke nok for medlemmerne, idet 94,6 procent forkastede udspillet fra Boeing, mens 96,0 procent efterfølgende stemte for at indlede en strejke.
“Vi vil stille alle ressourcer til rådighed for vores District 751 og W24 medlemmer i denne udfordrende tid. IAM-medlemmer fra hele Nordamerika står i solidaritet med vores medlemmer i Pacific Northwest og Californien. Vores mål er at få en stærk kontrakt, der opfylder vores medlemmers behov,” hedder det i en pressemeddelelse fra fagforeningen, der har 600.000 medlemmer.
Afviste lønstigning på 25 procent
Det forventes, at arbejdskonflikten vil sætte hovedparten af flyproduktionen i stå i Seattle og Oregon, hvilket vil udfordre Boeing, da der allerede er stor utilfredshed hos de mange globale flyselskabskunder, der har forsinkede leverancer af 737 MAX-flyene som følge af det skærpede tilsyn fra myndighederne, der holder produktionsraten nede.
Ifølge amerikanske CNBC har Stephanie Pope, ny CEO hos Boeing Commercial Airplanes, tidligere på ugen udtalt, at den foreslålede lønaftale var “den bedste kontrakt, vi nogensinde har tilbudt”.
Udspillet fra ledelsen inkluderer 25 procent lønstigninger og forbedringer i sundhedsdækning og pension. Fagforeningen havde dog på vegne af medlemmerne bedt om 40 procent lønforhøjelse, da aftalen ikke kunne dække de forhøjede leveomkostninger.
En analytiker fra Jefferies Aerospace vurderer, at en 30 dages strejke kan koste Boeing i omegnen af 1,5 milliarder dollars i tabt likviditet, eller hvad der svarer til 10,1 milliarder kroner.
Relaterede artikler:
Boeing afslører: Her er Dave Calhouns afløser