Påskestrejke hos SAS-underleverandør

Piloterne hos det spanske flyselskab Air Nostrum har planlagt seks strejkedage hen over påsken. Arbejdsnedlæggelsen får ikke konsekvenser for SAS-passagerer.

Dele af den spanske flytrafik bliver påvirket af strejke hen over de altid travle påskedage.

Det står klart, efter piloter fra det spanske regionale flyselskab Air Nostrum, der er organiseret i fagforeningen SEPLA, har varslet strejker. Der bliver tale om seks 24-timers-strejker – fordelt på den 15., 16., 17., 22., 23. og 24. april.

Piloterne går i strejke på grund af stigende utilfredshed med, at Air Nostrum i større og større grad er begyndt at udlicitere produktion til andre flyselskaber, der har samme ejer som Air Nostrum selv. SEPLA mener, at Air Nostrum derved ikke overholder det, der tidligere er aftalt med fagforeningen. Air Nostrum udfører flyvninger for Iberia under navnet Iberia Regional på en langvarig franchiseaftale.

SEPLA frygter på denne baggrund, at Air Nostrums fremtid er på spil, og at piloternes arbejdsvilkår bliver tvivlsomme.

Spansk jordpersonale påskestrejker også
I december sidste år indgik SEPLA og Air Nostrum ellers en aftale om, at flyselskabet vil begrænse udlicitering af produktion med 20 procent. I perioden op til den indgåede aftale afholdt Air Nostrum-piloter tre strejkedage.

Den spanske lufthavnsoperatør AENA forventer at skulle håndtere op mod fem millioner passagerer i påskedagene. Det giver derfor panderynker, at også medlemmer af de spanske fagforeninger UGT og USO går i strejke fra den 20. april – altså i samme periode som de strejkende Air Nostrum-piloter.

Det spanske medie El Mundo skriver, at op mod 60.000 medarbejdere inden for ground handling over hele landet opfordres til at gå i strejke. Det drejer sig således om personale, der yder assistance til fly og passagerer fra forskellige selskaber, og som derfor er en vigtig brik i den daglige drift af AENAs lufthavne. Denne strejke bunder i, at fagforeningernes medlemmer er utilfredse med en forsinket overenskomst.

Ingen konsekvenser for SAS-kunder
Air Nostrum har gennem flere år været underleverandør for blandt andet Brussels Airlines og SAS. Det spanske flyselskab har i øjeblikket ét fly af typen CRJ900 med plads til 90 passagerer beskæftiget under SAS’ farver. Flyet, med registrering EC-JZV, har i de seneste dage opereret på kortere internationale SAS-ruter. I løbet af tirsdagen har det blandt andet udført tre rotationer fra Københavns Lufthavn og til Hamborg.

Selv om flyet ikke vil komme på vingerne under den kommende spanske pilotstrejke, der efter planen begynder på mandag i næste uge, får det ikke indvirkning på SAS’ kunder.

“Vi forventer ikke, at påskestrejken kommer til at påvirke vores passagerer,” oplyser Mariam Skovfoged, pressechef fra SAS i Danmark, til CHECK-IN.dk.

Air Nostrum har en flåde på 45 fly – herunder seks af typen CRJ900 og 25 af typen Bombardier CRJ1000. Det spanske flyselskab opererer til små 60 destinationer fordelt på Europa og Afrika.

 

Relaterede artikler:

SAS indgår ny aftale med Air Nostrum

Spansk selskab skal flyve nye SAS-ruter

To SAS-leverandører fusionerer

Ny aftale afblæser spanske lufthavnsstrejker

25 strejker på vej i spanske lufthavne