Passagerfly deltog i eftersøgning af sejlbåd

Passagerfly fra Air Canada og Air New Zealand deltog i mandags i eftersøgningen af en sejlbåd i Stillehavet. Zig-zag flyvningen i knap to kilometers højde gav resultat.

Det sker yderst sjældent, at passagerfly bliver inddraget i redningsaktioner til vands. Men det var intet mindre tilfældet mandag i denne uge, da ensejlbåd var kommet i havsnød i Stillehavet omkring 500 kilometer øst for Sydney, skriver Aviation Herald.

Efter at have modtaget et nødopkald frabåden besluttede Australiens søredningstjeneste at inddrage passagerfly i området til at lokalisere positionen.

Et Boeing 777-fly fra Air Canada var på vej fra Vancouver til Sydney på en position omkring 555 kilometer nordøst for Sydney, da flyet blev bedt om at deltage i eftersøgningen. Alle passagerer fik til opgave at kigge efter båden ud af flyets vinduer, mens piloterne fik flyet ned i en højde på lidt under 2.000 meter og fløj zig-zag over det område, hvor man forventede at kunne lokalisere båden.

Det lykkedes at få visuel kontakt med båden, hvorefter koordinaterne blev givet videre, og flyet kunne fortsætte mod Sydney, hvor det landede med omkring 70 minutters forsinkelse trods rettidig afgang fra Vancouver.

Endnu et passagerfly blev sendt til området for at sikre sig, at alt var som det skulle være. Det var et Airbus A320-fly fra Air New Zealand, der var undervejs fra Auckland til Sydney. Flyet var på en position omkring 1.100 kilometer sydøst for Sydney, da det blev bedt om at ændre kurs og bekræfte bådens position.

Usædvanlig redningsaktion
Ifølge Australiens søredningstjeneste er det ret usædvanligt, at passagerfly bliver inddraget i redningsaktioner af denne art, men bådens position var så langt væk fra kysten, at det var den eneste mulighed. Et Dornier-fly blev efterfølgende sendt på vingerne for at etablere radiokontakt med den uheldige sejler.

Båden var sejlet ud fra Australiens kyst nord for Sydney for mere end to uger siden, men var drevet langt ud på det åbne hav som følge af en knækket mast. Episoden fik en lykkelig afslutning, da et handelsskib sejlede frem til båden for at assistere, indtil redningsskibe fra kysttjenesten kom frem.