En Boeing 777-200ER fra Air India. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Passagerfly til San Francisco sikkerhedslander i Rusland

Et fly fra Air India måtte tirsdag sikkerhedslande i en lille russisk lufthavn på grund af motorproblemer. Passagererne, der skulle have været til San Francisco, afventer erstatningsfly.

I øjeblikket har 232 mennesker et ufrivilligt ophold i en lille by i det østlige Rusland efter deres fly måtte sikkerhedslande.

Det var en Boeing 777-200 (registrering VT-ALH) fra Air India, der tirsdag var af sted på rute AI173 fra Delhi til San Francisco i det vestlige USA. Da flyet befandt sig over Rusland, opstod der tekniske problemer med den højre motor, hvorfor piloterne måtte omdirigere det store passagerfly og sikkerhedslande i Magadan Sokol Airport i det østligste af landet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sikkerhedslandingen sker i en tid, hvor der er global debat om nogle flyselskabers brug af russisk luftrum. Direktøren for United Airlines advarede mandag om farerne ved, hvis et fly bliver nødt til at lande i Rusland med amerikanske statsborgere om bord.

Sender erstatningsfly til Rusland
På flyet fra Air India var i alt 216 passagerer og 16 besætningsmedlemmer, og de blev alle indkvarteret på lokale hoteller for natten, oplyser det indiske flyselskab på Twitter.

Vedant Patel, der er vicetalsmand for det amerikanske udenrigsministerium, sagde tirsdag, at det er ”sandsynligt”, at der var amerikanske statsborgere med på flyet som følge af, at San Francisco var destination. Myndighederne holder nøje øje med situationen, lyder det.

Air India oplyser, at det onsdag vil sende et erstatningsfly til Magadan Sokol Airport for at tage passagererne med videre til San Francisco. Flyet vil medbringe mad og andre fornødenheder til de strandede passagerer, oplyser flyselskabet. Luftfartsmyndighederne i Rusland oplyser, at der er givet tilladelse til, at et erstatningsfly fra Air India kan lande i Magadan.

Boeing 777 skal nu afvente reparation
Air Indias sikkerhedslanding i Rusland rejser spørgsmålet, hvor hurtigt Boeing 777-flyet kan blive repareret, da USA og EU har indført sanktioner mod eksport af luftfartsmaterialer til Rusland.

I 2018 sikkerhedslandede en Boeing 737 fra Norwegian med motorproblemer i Iran, hvilket skete nogle uger efter, at Washington genindførte sanktioner mod landet. Flyet endte med at være strandet i over to måneder i Iran, da det tog flere uger at få en eksportlicens fra det amerikanske finansministerium.

Koncernchef i Air India, Campbell Wilson, forsvarede mandag flyselskabets brug af russisk luftrum. Han bemærkede den kritiske rolle, som luftfartsindustrien spiller for at forbinde ”økonomier, mennesker og kulturer”.

Siden Rusland i februar 2022 invaderede nabolandet Ukraine, har mange flyselskaber fra andre lande – herunder USA og europæiske lande – gjort markant mindre brug af russisk luftrum. Rusland blev nemlig ramt af sanktioner fra blandt andet EU, Storbritannien og USA.

 

Relaterede artikler:

Air India-fly fra New York til Delhi strandet i Stockholm

Rusland forstyrrer GPS-signaler for Widerøe-piloter

Rusland ryger ud af ICAOs råd (OPD.)