London-Heathrow. (Foto: Heathrow Airport | Facebook.com | PR)

Passagerrekord i Heathrow for anden måned i træk

To af de første tre måneder af 2024 har resulteret i rekorder i London-Heathrow, der fra årets begyndelse til og med udgangen af marts samlet set har betjent 18,5 millioner passagerer.

Sidste år var London-Heathrow (LHR) den travleste lufthavn i Europa, da hovedstadslufthavnens 79,1 millioner passagerer placerede den højere end den tætteste konkurrent til titlen, hvilket var Istanbul Airport (IST), der derimod blev benyttet af 76,2 millioner rejsende i 2023.

De gode takter ser indtil videre ud til i et vist omfang at fortsætte i år. London-lufthavnen har netop offentliggjort trafikal for marts, og det blev anden måned i streg, hvor der blev sat ny rekord for antallet af passagerer, der er gået gennem terminalerne i Heathrow i den givne måned.

I februar lød rekorden på 5,8 millioner rejsende, mens lufthavnen registrerede 6,7 millioner passagerer i årets tredje måned. Det skyldtes blandt andet den tidlige påske, hvor 936.000 benyttede lufthavnen i løbet af weekenden.

Nærmer sig 20 millioner passagerer i år
Det aktuelle trafikal er otte procent højere end det fra samme måned sidste år, da hovedstadslufthavnen bogførte 6,2 millioner rejsende i marts 2023. Det repræsenterer også en stigning på tre procent i forhold til 2019-niveauet, der for marts er på 6,5 millioner passagerer.

Heathrow oplyser, at i runde tal kom 397.000 af det samlede antal passagerer fra hjemmemarkedet i Storbritannien, 2,1 millioner fra EU, 491.000 var fra europæiske lande, som ikke er EU-medlemmer, 291.000 fra Afrika mens 1,6 millioner fra Nordamerika.

Derudover var 191.000 af de rejsende fra Latinamerika, 652.000 fra Mellemøsten og de resterende godt 892.000 passagerer var fra Asien-Stillehavsregionen.

I alt har Heathrow haft 18,5 millioner passagerer fra januar til og med udgangen af marts, mens der i samme periode har været foretaget 112.766 flybevægelser i lufthavnen. 39.556 af disse starter og landinger fandt sted i løbet af marts.

Er bekymret over konkurrenceevnen
Mens koncernchef Thomas Woldbye glæder sig over udviklingen, opfodrer han dog landets politikere til at ændre i indrejsesystemet ETA, der blev taget i brug for fire måneder siden.

Systemet betyder, at alle tilrejsende og via-passagerer, der ikke har adresse i Storbritannien, skal betale en afgift på 10 pund (90 kroner). Ifølge Heathrow har det resulteret i 19.000 færre transferpassagerer fra Qatar. Lufthavnen frygter, at det vil skade Storbritanniens konkurrenceevne.

”Vi er på vej til at blive en ekstraordinær lufthavn, der er i tråd med fremtidens idealer, og det er fantastisk at se de fremskridt, som vi har gjort i år med planmæssige flyvninger og et rekordhøjt antal passagerer, der vælger at rejse fra Heathrow,” siger Woldbye – og tilføjer:

”Men hvis vi skal fortsætte den udvikling, er det nødvendigt, at regeringen fritager transferpassagerer fra ETA således, at vi ikke opfordrer disse rejsende til at bruge deres penge andre steder. Vi skal have udlignet vilkårene, så britisk luftfart fortsat er i verdensklasse.”

 

Relaterede artikler:

Woldbye: Kun én lighed mellem Heathrow og CPH

Heathrow firedobler overskuddet i 2023

Storlufthavn snublende tæt på fuld genopretning