Pengene fosser ud af SAS

SAS har som målsætning, at det finansielle beredskab til enhver tid skal udgøre mindst 20 procent af selskabets omsætning. I løbet af de seneste to år er denne andel næsten halveret, og siden 30. juni i år er op imod 1 milliard kroner fosset ud af kassen.

Årets tredje kvartal vil vise et primært driftsresultat på 568 mio. svenske kroner, når SAS den 8. november løfter sløret for detaljerne i kvartalsregnskabet, hvis hovedtræk selskabet blev tvunget til at offentliggøre tidligere i denne uge.

Men selvom om der er udsigt til et positivt driftsresultat, er det ikke ensbetydende med, at pengekassen i det kriseramte flyselskab bugner – tværtimod. I tredje kvartal har SAS afholdt mange omkostninger som følge af et højt aktivitetsniveau, men en betydelig del af indtægterne fra salget af billetter er kommet ind på et væsentligt tidligere tidspunkt på året. Derfor har SAS været nødt til at gribe dybt i pengekassen og trække på eksisterende kreditfaciliter for at få husholdningen til at hænge sammen i de seneste parmåneder.

Det fremgår af den børsmeddelelse, som SAS udsendte tidligere på ugen, hvor selskabets øjeblikkelige finansielle beredskab blev opgjort til 17 procent af årsomsætningen. Det svarer til 7,1 mia. svenske kroner fordelt på likvide midler samt kreditfaciliteter hos bankerne.

Det er noget lavere end den målsætning på 20 procent, som SAS selv har stillet op for selskabet.

“Jeg kan bekræfte, at vi har en målsætning for det finansielle beredskab på 20 procent af årsomsætningen. Vi ser et midlertidigt dyk under denne grænse, men det er der på ingen måde noget dramatisk i,“ forklarer Sture Stølen, der er chef for investor relations i SAS.

Næsten halveret
Men ser man udviklingen i det finansielle beredskab over en lidt længere periode, viser tallene en halvering i forhold til situationen som den var for blot to og et halvt år siden. Dengang havde SAS et finansielt beredskab på 12,7 mia. svenske kroner svarende til 31 procent af omsætningen.

Regnskabsdato Finansielt beredskab (procent / SEK)
30JUN10 31 % (12,7 mia. SEK)
30JUN11 27 % (11,0 mia. SEK)
30JUN12 20 % (8,2 mia. SEK)
30SEP12 17 % (7,1 mia. SEK)

Kilde: SAS kvartalsrapporter samt børsmedddelse 30-10-2012

Udviklingen dokumenterer, at derikke tale om et midlertidigt dyk, men en konstant og vedvarende svækkelse af den finansielle polstring.

Fra 30. juni og frem til 30. september i årer det finansielle beredskabyderligere blevet reduceret med 1,1 mia. svenske kroner. Det er sket gennem et øget træk på kreditterne med op imod 300 mio. svenske kroner samt et indhug i de likvide midler på omkring 800 mio. svenske kroner. Dermed fosser pengene stadig ud af SAS.

Med til historien hører også, at SAS i årets andet kvartal solgte seks ejendomme i tre lufthavne til den svenske lufthavnsoperatør Swedavia med en samlet likviditetsmæssig gevinst på 440 mio. svenske kroner. Disse midler er også indgået i husholdningen.

Kamp mod tiden
Hos Sydbank følger man løbende udviklingen i SAS og selskabets kamp for at genoprette rentabilitet og egenkapital.

“Der er grænser for, hvor længe man kan holde et flyselskab kørende uden kontanter. Det vil kræve, at SAS kommer indtjeningsmæssigt op i tempo,“ siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til CHECK-IN.dk.

Han understreger samtidig, at det finansielle beredskab er afhængig af, at man har kreditfaciliteterne til rådighed.

Lige nu har SAS kreditfaciliteter fra bankernetil en værdi af 4,7 mia. kroner, men aftalerne herom udløber ved udgangen af juni måned næste år. Spareplanen på 2,6 mia. kroner samt frasalg af aktiver til et tilsvarende beløb er angiveligt et krav fra bankerne for at sikre den fortsatte finansiering.

“Det er en kamp mod tiden for SAS, og det må heller ske før end senere,“ konkluderer Jacob Pedersen fra Sydbank.