Airbus A320-200neo fra Wizz Air. (Foto: Wizz Air | PR)

Ikke siden marts 2021: Tilbagegang hos Wizz Air

Wizz Air oplevede i april en svag passagertilbagegang i forhold til samme måned året før. Det er første gang siden marts 2021, at der er negativ passagerudvikling, hvilket skyldes kapacitetsudfordringer.

Siden coronapandemien har barometret stået på vækst hos det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air, og hver eneste måned har selskabet været i stand til at præsentere tocifret passagervækst, men andre flyselskaber er kommet mere forsigtigt i gang og løbende har tilpasset kapaciteten til efterspørgslen.

Nu er Wizz Air imidlertid kommet i den situation, at man har rapporteret tilbagegang i en enkelt måned, og det var i april, hvor selskabet fløj med 4.911.849 passagerer, hvilket var en svag tilbagegang på 0,3 procent til 4.927.076 rejsende.

Det er første gang siden marts 2021, at Wizz Air oplever et fald i passagertallet. 

Belægningen landede på 90,3 procent mod 90,9 procent året før, og sammenlagt havde selskabet transporteret 62,0 millioner i løbet af de seneste 12 måneder, hvilket svarer til en stigning på 18,6 procent.

Venter flad udvikling resten af året
Det er dog ikke fordi, at Wizz Air ikke længere kan sælge billetter. Selskabet er meget hårdt ramt af de udfordringer, som motorproducenten Pratt & Whitney har med en serie af deres GTF-motorer, hvilket medfører, at motorerne skal gennem en særlig undersøgelse, der kan tage op til 300 dage i gennemsnit.

“Den udbudte kapacitet, der blev opereret i løbet af måneden, var næsten flad år-til-år, hvilket afspejler indvirkningen fra den GTF-motorrelaterede grounding af en del af flåden,” skriver selskabet i en kommentar til tallene.

Tilbage i januar kunne Wizz Air melde ud, at der i perioden fra 1. april 2024 og resten af året ikke ville være kapacitetsvækst i selskabet som følge af mangel på fly. Dette på trods af, at Wizz Air wetleaser ekstern kapacitet, ligesom selskabet har udskudt tilbagelevering af nogle af de ældre fly, der skulle have været erstattet af nye.

Oprindeligt var det planen, at Wizz Air ved indgangen til sommertrafikprogrammet skulle have omkring 40 fly på jorden, men dette tal er, ifølge Planespotters.net, lige nu på 54 fly.

 

Relaterede artikler:

Wizz Air med rekordresultat i første halvår

Wizz Air fjerner over 50 ruter

Motorproblemer får Wizz Air til at sætte fly på jorden