En Airbus A330-200 fra det franske charterflyselskab Corsair. Foto: Maarten Visser, CC 2.0

Pilot alene i cockpittet ude i Atlanten

Kaptajnen på en Airbus A330 fra franske Corsair blev pludselig syg midt ude over Atlanterhavet. Styrmanden udsendte straks mayday og landede efterfølgende flyet på Azorerne.

En pilot blev forleden hovedperson i en ganske alvorlig situation, som vedkommende formentlig sent vil glemme.

Det franske charterflyselskab Corsair havde 17. januar 2022 klokken 19.19 sendt en Airbus A330-900 af sted på rutenummer SS925 fra Fort-de-France i Martinique i Det Caribiske Hav til Paris Orly. En flyvning, der normalt tager godt otte timer.

Det store langdistancefly, der havde registrering F-HHUG, lå i 37.000 fod (11.280 meter, red.) og var nået et godt stykke ud over Atlanterhavet, da der opstod en akut situation. Kaptajnen på flyet blev pludselig syg og var ikke i stand til at varetage sit ansvarsfulde job. Det skriver The Aviation Herald.

Sikker landing i Azorerne
På tidspunktet, hvor kaptajnen blev syg, lå A330’eren cirka 150 nautiske mil (278 kilometer, red.) vestsydvest for Lajes på den portugisiske øgruppe Azorerne.

Styrmanden blev således pludselig alene i cockpittet, og vedkommende overtog straks kontrollen af flyet og udsendte et mayday. Flyet blev omdirigeret til Lajes International Airport, hvor det landede sikkert på bane 15 cirka 30 minutter efter.

Airbus A330-900 fra Corsair har plads til i alt 352 passagerer, men det er uvist, hvor mange sæder der var optaget på den pågældende flyvning fra Fort-de-France. F-HHUG blev leveret til Corsair fra Airbus-fabrikken i Toulouse i juni sidste år og er derfor helt nyt.

Kategoriseret som alvorlig hændelse
Flyet blev holdende i lufthavnen i Lajes i omkring 13 timer, hvorefter det fortsatte i tre timer og 20 minutter til lufthavnen i Paris. Her landede flyet med en forsinkelse på cirka 13 og en halv time.

Den franske havarikommission, BEA, har kategoriseret hændelsen som alvorlig og har indledt en undersøgelse. Corsair har ikke givet informationer om, hvorfor kaptajnen på flyet pludselig fik det dårligt på den lange flyvning på tværs af Atlanterhavet.

Corsair har base i Paris Orly, hvorfra det flyver med fritidsrejsende til blandt andet Frankrigs oversøiske territorier i Caribien og til Afrika. Flyselskabet råder udelukkende over ni Airbus A330-fly fordelt på én af varianten -200, fire -300 samt fire -900, der er den nyeste variant.

 

Relaterede artikler:

Mystik om syge piloter på nye A330-fly

Fly til CPH måtte omdirigeres på grund af syg kaptajn

Syg flykaptajn besvimede på flytoilettet