Pilotforhandlinger nærmer sig afslutning (opd.)

SAS og de strejkende piloter fra Danmark, Norge og Sverige har siden onsdag formiddag siddet i forhandlinger. Torsdag aflyses 709 flyvninger.

Fredag den 26. april kl. 05.30 om morgenen måtte den norske forligsmand Mats Wilhelm Ruland konstatere, at parterne i pilotforhandlingerne stod så langt fra hinanden, at der ikke var grundlag for at fremlægge et forslag, der kunne forventes at blive anbefalet af begge parter.

Nu er den norske forligsmand i gang med at gøre et nyt forsøg, idet der kl. 11.00 onsdag formiddag er indledt nye drøftelser i Riksmeklerens lokaler på Grensen 3 i Oslo.

Til stede er forhandlerne fra de fire skandinaviske pilotforeninger samt repræsentanter fra SAS og de tilhørende arbejdsgiverorganisationer i Danmark, Norge og Sverige. Det er norske Marianne Hernæs, Head of Industrial Relations i SAS, der leder forhandlingerne på vegne af SAS, mens danske René Arpe som formand for SAS Pilot Group er topforhandler for piloterne.

De fire pilotforeninger omfatter Dansk Pilotforening (DPF), Norske SAS-flygeres Forening (NSF), Scandinavian Norge Flygerforening (SNF) og Svensk Pilotförening (SPF).

Krævende forhandlinger
Forligsmand Mats Wilhelm Rusland sagde onsdag aften ved 21-tiden, at det er meget krævende og vanskelige forhandlinger, og at parterne står langt fra hinanden. Han vil ikke afvise, at forhandlingerne forsætter til ud på natten, hvis der er grundlag for at nå en løsning.

Der arbejdes hårdt på at sikre en løsning for de norske piloter, som efterfølgende vi kunne kopieres til de to andre lande.

“Aftalerne er identiske i alle tre lande, og ifølge det vi har fået oplyst, så vil en løsning i Norge betyde, at det også er løst i Sverige og Danmark,” siger Mats Wilhelm Rusland ifølge norske medier, der følger udviklingen hos Riksmekleren.

Men 24 timers forhandlinger har tilsyneladende ikke været forgæves. Torsdag formiddag har Yngve Carlsen, formanden for Norsk Flygerforbund, givet udtryk for, at der er stor fremgang i forhandlingerne, og at han håber, at det vil være muligt at få færdiggjort en aftale i dag.

Optimeret forhandlingsproces
Pilotkonflikten er nu i gang på sit syvende døgn, og selvom der forhandles mellem parterne, har SAS været nødsaget til at aflyse yderligere 709 flyafgange i løbet af torsdag den 2. maj.

Dermed har SAS indtil videre måttet aflyse i alt 4.015 flyvninger, siden strejken tog sin begyndelse den 26. april, og det har samtidig betydet, at flere end 390.000 SAS-passagerer har fået forstyrret deres rejseplaner.

“Det er positivt, at vi nu mødes ved forhandlingsbordet igen. Da strejken er inde på dag seks, er det vigtigt, at vi får optimeret forhandlingsprocessen. Derfor foregår forhandlinger for hvert land i Norge i dag,” sagde pressechef Mariam Skovfoged onsdag middag i en kommentar til Ritzau.

Ifølge det oplyste skulle parterne være enige om rammerne for forhandlingerne, således at begge parter ved, hvilke uoverensstemmelser, der skal løses gennem de nye forhandlinger.

 

Relaterede artikler:

SAS-konflikt: Bekymrende for Danmark som luftfartsland

Sandheden om SAS-piloternes vagtplaner

Piloter: Vi vil ikke acceptere SAS-diktat

Sådan aflønnes ’luftens konger’ i SAS