Pilotmangel tvinger Norwegian til at wetlease

Midlertidig mangel på piloter har tvunget Norwegian til at bede en række europæiske flyselskaber om hjælp.

Mange Norwegian-passagerer får i disse dage sandsynligvis minder tilbage til selskabets omfattende pilotstrejke for præcis et år siden. En håndfuld europæiske flyselskaber er nemlig hidkaldt for at betjene en række af Norwegians ruter på samme måde, som det var tilfældet, da Norwegians 700 danske, norske og svenske piloter nedlagde arbejdet i næsten to uger i starten af marts sidste år.

Dengang rekvirerede Norwegian hjælp fra flyselskaber over hele Europa med forskellig materiel. Lige fra små Fokker 100-fly fra Montenegro til store Boeing 777-langdistancefly fra Portugal.

I disse dage er hjælpeaktionen knap så omfattende og involverer blandt andet italienske neos med et Boeing 737-fly, Avion Express fra Litauen med et Airbus A320-fly og to Airbus A320-fly fra lettiske Smart Lynx.

Har ikke piloter nok
Forklaringen på hvorfor Norwegian har brug for hjælp fra en række europæiske wet lease-operatører skal findes i selskabets personaleafdeling. Her har man nemlig ikke haft helt styr på tingene.

”Årsagen til, at vi indlejer erstatningsfly fra andre europæiske selskaber, er en fejl i langtidsplanlægningen. Dette har desværre ført til, at vi ikke har nok piloter nogle dage frem i tiden. Dette blev heldigvis opdaget i tide, så vores passagerer alligevel kan komme frem til deres destination,” forklarer Daniel Kirchhoff, informationschef i Norwegian.

Vikarflyene arbejder primært på Norwegians ruter mellem Skandinavien og det europæiske kontinent.