Primera Air-udflagning fortsætter

Primera Air lukker Stockholm-base og sender arbejdet til Letland efter ansattes nej til 23 pct. mindre løn og 26 pct. flere arbejdstimer. Selskabet forhandler nu med dansk personale om lønnedgang og flere arbejdstimer.

Arbejd 26 procent mere og få 23 procent mindre for det. Det var kravet fra det danske flyselskab Primera Air Scandinavia til selskabets omkring 30 piloter og stewardesser på basen i Stockholm. Det udspil sagde de ansatte nej til. Derfor overflytter Primera Air Scandinavia nu operationen til sit lettiske søsterselskab Primera Air Nordic. Her er lønningerne og arbejdstiden nemlig på det niveau, som Primera Air gerne ville have sit Stockholm-personale ned på.

”Kendsgerningen er, at omkostningerne ved at opretholde en base i Stockholm Arlanda er for høje. Vi kan se at mange flyselskaber undgår at ansætte svenske besætninger direkte eller indirekte, og vi følger i deres fodspor. Vi lukkede basen i Gøteborg i 2009 af lignende årsager,” forklarer Hrafn Thorgeirsson, der er direktør for både Primera Air Scandinavia og Primera Air Nordic, til CHECK-IN.dk.

Diskussioner i Danmark
Primera Air Scandinavia har indledt diskussioner med de faglige organisationer, som repræsenterer selskabets danske piloter og kabinepersonale. Her er udspillet ligesom i Sverige et ønske om en markant lønnedgang og markant flere arbejdstiden.

”Vi har lignende diskussioner i Danmark med vores personale. Men vi har ikke de store begrænsninger på arbejdstiden i Danmark ligesom i Sverige. Den restriktive karakter af de svenske kollektive overenskomster betyder, at produktionen fra Sverige er dyrere på grund af mindre fleksibilitet. Det betyder dårligere udnyttelse af personalet og et behov for flere besætninger,” forklarer Hrafn Thorgeirsson.

Han er overbevist om, at de danske piloter og stewardesser er parate til at gå ned i løn og arbejde mere for at hjælpe selskabet med fortsat at være konkurrencedygtigt.

”Vi er overbeviste om, at de danske besætninger samt andre ansatte er villige til at hjælpe os med at klare udfordringerne i fremtiden.

Flere fly til Letland
Parallelt med forhandlingerne med det danske personale fortsætter Primera Air Scandinavia med at flytte fly fra sit danske selskab til det lettiske søsterselskab Primera Air Nordic, som blev etableret i august sidste år. Her blev et af Primera Airs otte Boeing 737-800 fly overført til det lettiske selskabs driftstilladelse og kom på lettisk flyregister. Nu er endnu et fly kommet til Letland og flere er på vej.

”Vi overfører flere fly til lettisk flyregister. Hvor mange er endnu ikke besluttet,” forklarer Hrafn Thorgeirsson.

Primera Air er en del af den islandske rejsekoncern Primera Travel Group, der blandt andet også tæller den danske charterarrangør Bravo Tours.