Indgangen til terminalen i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn)

Markant tilbagegang i Aalborg Lufthavn i 2019

Aalborg Lufthavn havde 9,2 procent færre passagerer i 2019 i forhold til året før. Størst var faldet i udenrigstrafikken, men også indenrigstrafikken faldt betydeligt.

Flyselskabet Primera Airs konkurs i efteråret 2018 satte sine tydelige spor i Aalborg Lufthavn i 2019, hvor antallet af passagerer faldt med 9,2 procent i forhold til året før. Den nordjyske lufthavn havde 1.462.000 passagerer i 2019, hvilket er 147.000 færre end året før.

”2019 var et år, hvor luftfartsbranchen skulle stabiliseres efter en række udfordringer, som i Aalborg Lufthavn startede med konkursen af Primera Air i slutningen af 2018. Konkursen gav turbulens for særligt den danske charterbranche, hvor mangel på fly til udlandet påvirkede rejseudbuddet og passagertallene året igennem,” siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

På den anden side blev Great Dane Airlines i februar grundlagt som det første flyselskab med base i Aalborg – med to fly fra juni 2019. Det var med til at stabilisere antallet af charterpassagerer, hvor der i 2019 kun var en mindre tilbagegang på 1,9 procent i forhold til året før.

14 procent færre udenrigsrejsende
Mest markant var tilbagegangen i antallet af udenrigspassagerer, som også blev påvirket af Primera Air-konkursen. Efter en massiv vækst i udenrigstrafikken i 2018, faldt trafikken i 2019 med 14,2 procent til 475.000 udenrigspassagerer.

Antallet af udenrigsrejsende var dog stadig over 10 procent højere end i 2017, påpeger Aalborg Lufthavn. Samtidig var der i 2019 god fremgang på ruter til blandt andet Barcelona, Malaga, Amsterdam og Oslo.

”Tilbagegangen i udenrigstrafikken var forventet, hvorfor det er glædeligt at se, at der på en lang række veletablerede ruter var en passagerfremgang i 2019,” siger Søren Svendsen.

Lufthavnsdirektøren kan blandt andet glæde sig over, at KLM-ruten fra Aalborg til Amsterdam voksede for 8. år i træk og i 2019 havde i alt 235.886 passagerer. Samtidig øgede SAS fra slutningen af oktober kapaciteten på ruten til Oslo med 50 procent, ligesom SAS lancerede en ny skirute til den nye Scandinavian Mountains Airport ved Sälen fra 29. december 2019.

På indenrigstrafikken måtte Aalborg Lufthavn også notere en markant tilbagegang i 2019 på 7,7 procent til 784.000passagerer. Indenrigsruten mellem Aalborg og København betjenes af både SAS og Norwegian, ligesom DAT driver en sommerrute til Bornholm.

Tegn på forbedring
Mens 2019 samlet set var et dårligt år for trafikudviklingen i Aalborg, var der i årets sidste måned tegn på, at udviklingen er ved at vende.

I december 2019 var der således kun en mindre tilbagegang i antallet af passagerer på 4,3 procent i forhold til samme måned året før. December viste også en fremgang i chartertrafikken på 5,5 procent, ligesom tilbagegangen i indenrigstrafikken kun var på 0,3 procent.

Søren Svendsen ser også flere positive tegn for trafikudviklingen i år. Blandt andet øger Atlantic Airways antallet af frekvenserne på sommerruten til Færøerne, og DAT øger til tre ugentlige afgange til Bornholm hele sommeren samt en fjerde ugentlige afgang i juli.

På charterområdet har Detur annonceret Gazipasa i Tyrkiet som ny sommerdestination fra Aalborg, mens SunCharter har præsenteret den græske nyhed Meganis.

”I 2020 forventer vi status quo i antallet af passagerer i de første måneder, men når vi kommer længere hen, forventes der fremgang igen. Særligt indenrigstrafikken, som har været påvirket negativt af højere billetpriser i 2019, bliver spændende at følge,” siger Søren Svendsen.

Store investeringer i 2019
Aalborg Lufthavn gennemførte i 2019 en række store investeringer i lufthavnens infrastruktur. I slutningen af maj stod 900 nye, gratis parkeringspladser klar, og et nyt og moderne security-flow blev indviet. I september fulgte installationen af et nyt fugleradar-system, der højner flysikkerheden i lufthavnen, og i oktober stod en ny stor hangar klar.

”Sikkerhed, høj kvalitet og service er noget vi værner om som lufthavn, hvorfor der har været mange større og små projekter i gang i 2019 – også i forhold til klimaet, som har stået højt på dagsordenen,” siger Søren Svendsen.

Aalborg Lufthavn blev også kåret som ”Bedste danske lufthavn 2019” ved Danish Travel Awards i oktober.

 

Relaterede artikler:

Tilbagegang i Aalborg Lufthavn stabiliseret

Aalborg får ruteflyvning til Gøteborg og Stockholm

Indenrigstrafikken styrtdykker i Aalborg Lufthavn