Airbus A320-200 fra Qatar Airways. (Foto: Toshi Aoki - JP Spotters | Creative Commons 3.0)

Qatar Airways del af luftbro på mindst 19 fly

Den britiske regering har fået hjælp fra Qatar Airways og en håndfuld andre flyselskaber til få 110.000 britiske statsborgere fløjet hjem fra ferie efter konkursen i Monarch.

Der bliver tale om en veritabel luftbro, når strandede Monarch-passagerer i løbet af de næste 14 dage skal bringe strandede passagerer fra det konkursramte Monarch Airlines tilbage til Storbritannien.

Derfor er der i disse dage ekstraordinær travlhed hos de britiske luftfartsmyndigheder CAA, der fra et kontorhus i Kingsway i det centrale London koordinerer aktionen med at bringe 110.000 rejsende hjem fra ferie i løbet af de næste 14 dage. En opgave, som myndighederne betegner som den største nogensinde i fredstid.

Var forberedt
Konkursen i Monarch Airlines kom dog ikke bag på myndighederne. Flyselskabet skulle senest den 30. september have stillet den fornødne garanti for fortsat at kunne have tilladelse til at sælge flybilletter og pakkerejser på det britiske marked, og myndighederne vidste, at det kunne blive en særdeles svær opgave, hvorfor man allerede havde gjort de indledende øvelser for at sikre flykapacitet.

Således har der siden slutningen af sidste uge stået to Airbus A320-fly fra Qatar Airways på standby i Stansted Airport, og CAA havde samtidig sikret sig, at der var yderligere otte fly klar hos Doha-selskabet til at rykke ud med kort varsel. Det skete sent søndag aften, hvor A320´ere i en lind strøm ankom fra Doha til Gatwick Airport og Birmingham Airport.

Flyene har Qatar Airways i overskud i øjeblikket som følge af den blokade, som den lille ørkenstat er ramt af fra blandt andet De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Bahrain og Egypten. Således lejede British Airways også fly fra Qatar Airways under en større strejke hos kabinepersonalet i juni i år.

Mindst 19 fly involveret i aktionen
Selvom Qatar Airways-flyene har været i stand til at rykke hurtigt ud, så er der en lille hage ved det. Der er nemlig ikke plads til så mange passagerer i Doha-selskabets fly i forhold til, hvad Monarch Airlines plejer at fylde i flyene. A320-flyene fra Qatar Airways er indrettet med 144 sæder fordelt på 12 i en Business Class-sektion og 132 i Economy-kabinen. Monarchs A320´ere er i stedet indrettet med 174 sæder, hvorfor der faktisk mangler plads til 30 passagerer på hver flyvning, hvis der er tale om udsolgte afgange.

Derfor har CAA også allieret sig med andre flyselskaber. Qatar Airways-flyene kan ikke dække den samlede hjemtagelsesaktion, og derfor er der lejet fly og besætninger ind fra blandt andet Air Transat, easyJet, Freebird Airlines og Hifly. Air Transat kommer med et A310 og tre A330´ere, mens easyJet har to A320-fly med i aktionen. Freebird Airlines leverer også A320´ere, mens Hifly har et A330-fly til at hjælpe.

Der er også forlydender om, at britisk Titan Airways og spanske Wamos Air har stillet fly til rådighed. Samlet er der mindst 19 fly, der indtil videre skal deltage i den omfattende aktion.

Mange fra Spanien og Portugal
I løbet af denne uge skal omkring 32.000 passagerer – ifølge The Guardian –  flyves tilbage fra Spanien, fordelt på 6.000 fra Alicante og Málaga, 5.300 fra Palma de Mallorca og 4.400 fra Tenerife. Næsten 10.000 passagerer skal på fredag flyves tilbage til Storbritannien fra Portugal, hvor hovedparten skal afsted fra Faro.

Udover de 110.000 strandede passagerer havde Monarch Airlines ved konkursen 300.000 bookinger med i alt 750.000 passagerer, der allerede havde købt billet, men som endnu ikke havde påbegyndt rejsen. Disse gæster skal også have hjælp til at blive ombooket til andre flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

110.000 strandet efter britisk flykonkurs

Norwegian rygtes i dialog med Monarch

Norwegian og easyJet i langrute-samarbejde

Monarch Airlines åbner tre ruter i Skandinavien

Monarch Airlines tilføres 1,4 mia. kroner