American Airlines Boeing 777-300ER (Foto: AA)

Qatar Airways vil investere i verdens største flyselskab

Qatar Airways bekræfter, at selskabet vil købe 4,75 procent af aktierne i oneworld-partneren American Airlines, der er verdens største flyselskab.

I løbet af torsdagen var der vedholdende rygter om, at Qatar Airways ønskede at købe 10 procent af aktierne i American Airlines Group Inc., der er moderselskab for American Airlines, der i øjeblikket rangerer som verdens største flyselskab.

I første omgang kan Qatar Airways dog makismalt købe 4,75 procent af aktierne i det amerikanske flyselskab, da vedtægterne foreskriver, at enhver der ønsker at købe en større andel end 4,75 procent af selskabets aktier i fri handel, først skal have bestyrelsens godkendelse til transaktionen. Skulle Doha-selskabet ønske at købe yderligere op, er der en føderal lovgivning, der forhindrer en større andel end 24,9 procent.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil værdien af en transaktion med 10 procent af aktierne svare til en pris på 808 mio. dollars, eller hvad der svarer til 5,4 mia. danske kroner. Qatar Airways skulle allerede have indgivet en ansøgning til myndighederne i henhold til den såkaldte Hart-Scott-Rodino Act (HSR-loven, red.) omkring aktiekøbet.

Officiel bekræftelse
Sent torsdag eftermiddag kunne Qatar Airways i en pressemeddelelse officielt bekræfte, at selskabet ønsker at købe en aktiepost på i første omgang 4,75 procent.

“Qatar Airways ser en stærk investeringsmulighed i American Airlines. Qatar Airways tror på American Airlines´ fundament og har til hensigt at opbygge en passiv stilling i selskabet uden involvering i ledelse, drift eller styring. Qatar Airways har længe betragtet American Airlines for at være en god oneworld alliancepartner og ser frem til at fortsætte dette samarbejde. Qatar Airways planlægger at foretage en initial investering på op til 4,75 procent, og Qatar Airways vil ikke overstige 4,75 procent uden forudgående samtykke fra bestyrelsen i American Airlines,” skriver selskabet.

Verdens største flyselskab
Qatar Airways, der er det næststørste flyselskab i Mellemøsten, ejer i forvejen 20 procent af International Airlines Group (IAG), der er moderselskab for British Airways og Iberia, samt 10 procent af latinamerikanske LATAM. Samtlige selskaber er medlemmer i oneworld-alliancen.

American Airlines er verdens største flyselskab mål på omsætning, passagerer og flyflåde. Koncernen omsatte i 2016 for 40,2 mia. dollars, hvilket er i underkanten af 270 mia. kroner. Selskabet beskæftiger 101.500 ansatte i hovedforretningen og 20.800 hos de regionale samarbejdspartnere. Koncernflåden udgør 930 fly, mens partnerne beskæftiger 606 fly for selskabet. I 2016 rejste lidt flere end 200 mio. passagerer med selskabet.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways køber 10 procent af Oneworld-selskab

Qatar Airways tager endnu en bid af IAG

Så stor bliver American Airlines