Stockholm-Arlanda Lufthavn (Foto: Peter Phillips)

Rekordår i svenske lufthavne

Stockholm Arlanda passerede 23 mio. passagerer i 2015 og Sveriges tre største lufthavne satte alle passagerrekord.

Stockholm Arlanda var også i 2015 Skandinaviens tredjestørste lufthavn efter rivalerne Kastrup og Gardermoen i nærheden af henholdsvis København og Oslo. Men den svenske storlufthavn kan bryste sig af, at man havde større passagervækst end i Oslo Gardermoen. Det blev således til en stigning på tre procent i forhold til året før mod Oslos fremgang på 1,7 procent.

Med fremgangen passerede Arlanda 23 millioner-mærket og landede på i alt 23.153.888 passagerer. Det højeste antal passagerer nogensinde.

Byttede plads med Bergen
I Sveriges næststørste lufthavn – Gøteborg Landvetter – har man også sat passagerrekord. Og det noget så eftertrykkeligt. En fremgang på 18 procent til 6.162.456 passagerer. Dermed bytter Gøteborg plads med Bergen og bliver Skandinaviens fjerdestørste lufthavn i 2015 efter CPH, Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda.

Det er første gang nogensinde, at Gøteborg kommer over seks millioner passagerer. Den store vækst skyldes primært, at Gøteborg City-lufthavnen lukkede i løbet af året. Den blev benyttet af blandt andre Ryanair, der derfor måtte flytte sin trafik til Landvetter-lufthavnen. Den gjorde man så sidenhen til baselufthavn og stationerede 1-2 fly der.

Også i landets tredjestørste lufthavn – Stockholms omdiskuterede citylufthavn Bromma – kunne man notere sig en fremgang i 2015. Den blev på fem procent til lige knap 2,5 mio. passagerer. Også her er det rekordhøjt.

Udenrigstrafik trak læsset
Det statslige selskab Swedavia driver de tre lufthavne samt syv andre store svenske lufthavne. I alt passerede knap 37,6 mio. passagerer gennem de 10 lufthavne. Det er en stigning på fem procent og det højeste antal nogensinde. Det var især udenrigstrafikken, der trak læsset. Den steg således med otte procent, mens indenrigstrafikken steg med en procent.

”Den øgede efterspørgsel efter flyrejser, som vi har set i de seneste år, viser tydeligt betydningen af den tilgængelighed, som Swedavias lufthavne kan tilbyde, både nationalt og internationalt. At vi skal fortsætte med at arbejde på at udvikle og styrke Sveriges konkurrenceevne,” siger Karl Wistrand, administrerende direktør for Swedavia.